Autonome elektriske ferje trafikkerer Riddarfjärden i Stockholm
Torghatten og Zeabuz lager historie i Stockholm med verdens første kommersiell, utslippsfri, autonom passasjerferge i hjertet av byen.
MF «Estelle» starter regelmessig operasjon i Stockholm. Fergeselskapet Torghatten med hovedkontor i Brønnøysund og teknologiselskapet Zeabuz i Trondheim står bak det banebrytende mobilitetskonseptet og har levert teknologien.
Stein Andre Herigstad-Olsen, CEO i Torghatten AS, uttrykker begeistring:
«Estelle er en bærekraftig og grønn pioner, som tilbyr en løsning på trafikken og et alternativ med sine elektriske, selvkjørende egenskaper og avanserte digital sikkerhet. Estelle setter scenen for fremtidige fremskritt i bransjen. Vi er utrolig stolt over å være en del av dette historiske øyeblikket, som lanserer verdens første reklamefilm, utslippsfri, elektrisk, autonom passasjerferge midt i hjertet av en skandinavisk metropol.»
Denne bemerkelsesverdige satsningen tar sikte på å skape et nettverk av virtuelle broer, utnytter vannveier i stedet for veier og fremme rimelige, miljøvennlige og trygge byer samt øker mobilitet.
Torghatten, støttet av Zeabuz sin teknologi, ser for seg en fremtid der autonome ferger koble sømløst sammen nabolag og byer over hele verden. Zeabuzs bidrag omfatter utvikling av avansert autonom teknologi, som sikrer at fergen fungerer effektivt og sikkert.
Erik Dyrkoren, CEO i Zeabuz, deler sin visjon for fremtiden:
«Vi har som mål å radikalt endre måten vi tenker på mobilitet ved å lage snarveier i byer ved å utnytte vannveiene med virtuelle broer, aktivert av «Zeabuz autonomy solutons». Vårt samarbeid med Torghatten søker å koble sammen kommunikasjon rimelig og bærekraftig, ikke bare i Stockholm, men i et store antall byer med farbare farvann over hele verden. Lanseringen av denne tjenesten markerer et betydelig skritt mot å realisere denne visjonen.»
Skalerbar og tilpasningsdyktig for slank og sikker drift
Zeabuz ser på å gjøre vannbåren mobilitet bærekraftig, trygg og lønnsom. Firmaet tilbyr en pakke med tilpasningsdyktige autonomiløsninger som tilbyr optimalisert fartøysdrift og innovativt menneske-maskin-samarbeid. Alle produkter til Zeabuz er bygget på fleksible og modulære systemarkitektur, som muliggjør tilpasning til spesifikke segmenter, fartøytyper og operasjoner.
Zeabuz ble grunnlagt i 2019 som en spin-off av NTNU universitets progressivt forskningssenter for autonome marine operasjoner og systemer.
Zeabuz slo seg også nylig sammen med Singaporske Yinson Green Tech, og planla å øke sikkerheten og effektiviteten til deres nye flåte av elektriske havnefartøy.