Totalforsvar og grønt skifte på den maritime dagsorden
Maritimt Forum samler seg på nasjonalt nivå halvårlig for å evaluere innsatsen i foregående måneder og vurdere strategien fremover. Konsekvensene av lokalvalgene og søkelys på klimakrisen og krigen i Ukraina, kom høyt på dagsorden da de regionale maritime foraene og Maritimt Forum nasjonalt møttes i Oslo.
Landet er til dels blitt farget blått i siste valg, og i mange kommuner og fylker landet rundt blir det mange nye ordførere og ellers mange nye kommune- og fylkespolitikere.
– Det er viktig for oss å komme i god dialog med alle disse så snart som mulig. Uten en god forståelse lokalt for betydningen av den maritime verdiskapingen kysten rundt, er det vanskelig å oppnå gjennomslag nasjonalt for de rikspolitiske målsettingene våre. Dessuten er det slik at også lokalpolitikerne er tilretteleggere for maritim verdiskaping i form av arealpolitikk og annet, sier Fride Solbakken i Maritimt Forum for Stavangerregionen.
Forsvar, klima og miljø har alltid vært viktig for Maritimt Forum.
– Tiden vi står i med krig i Europa og klimakrise gjør næringspolitikken vår enda mer relevant, men vi må kanskje gi den en ny innpakning. Vi må tydeliggjøre at maritim næring utgjør en avgjørende forskjell for Norge i det grønne skiftet og i totalforsvaret, sier Sverre Meling jr. i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.
Handelsflåten og sjøfolkene var Norges viktigste bidrag under andre verdenskrig.
– Vi er heldigvis ikke der i dag, men uten norske sjøfolk, en stor sivil skipsflåte, gode havner og en solid leverandør- og verftskapasitet, vil det norske totalforsvaret fremstå som betydelig svekket. En god maritim politikk er derfor god forsvarspolitikk, sier Elise Fiske i Maritimt Forum Nordvest.