SubseaPartner dykker som aldri før
For 25 år siden var tonen at dykking offshore skulle avvikles. ROV skulle ta over alle oppgaver under vann i Nordsjøen. Men alt kan og bør ikke gjøres med ROV, det er verken kostnadsmessig fornuftig, eller operasjonelt mulig.
SubseaPartner i Haugesund lever i dag godt på det.
– Vi utfører overflateforsynt dykking ned til 50 meter på norsk- og britisk kontinentalsokkel. Ettersom alle for et par tiår tilbake snakket om at dykking offshore skulle ta slutt, har det vært lite rekruttering til bransjen. Vi er faktisk alene om å bygge opp kompetanse innen overflateforsynt dykking offshore på norsk sokkel, sier Anders Remøy Bertelsen som leder SubseaPartner.
Selskapet opplever en ny vår. Ikke bare fordi Vår Energi er blitt en veldig viktig kunde, men fordi røde tall og betydelig omsetningsfall for noen få år tilbake er snudd helt rundt. Som en del av den positive utviklingen inngår også rammeavtalen SubseaPartner vant med Equinor tidligere i år. Den omfatter dykkeintervensjonstjenester på den såkalte PRS-en foruten planlagte aktiviteter innenfor vanlige feltoperasjoner, byggeprosjekter og modifikasjoner.
Stoltenberg
Anders Remøy Bertelsen og Pål Christian Meyer viser rundt på SubseaPartners lokasjon på Stoltenberg. Den innbefatter så vel vanlige kontorer som kaianlegg for mobilisering, lager og verksted. Men den innbefatter også noe mer. Noe litt mer udefinerbart. En dør inn til et lite kontor står på gløtt. På døren er sandblåst «Stolt-Nielsen Rederi AS». Og det lille kontoret er omgjort til «museum». Med rekvisitter etter Stolt-Nielsens tid på Stoltenberg. Jacob Stolt-Nielsen jr. flyttet Stolt-Nielsen Seaway hit i 1985 og ble værende til 1999. På dørskiltet til høyre for kontordøren leser vi at Jon Are Hvalbye satt her.
Hvem er han?
– Jo, det har seg slik at Jon Are har knytninger til kontoret vårt tilbake i Stolt-tiden da han jobbet med Stolt-Nielsens dykkeoperasjoner. Nå jobber han med dykking i Equinor og er vår hovedkontakt for beredskap og planlagt arbeid. Ganske utrolig, ikke sant, smiler Pål Christian Meyer.
Ja, det er i sannhet utrolig hva som har kommet ut av Jacob Stolt-Nielsens satsing på undervannsoperasjoner med utgangspunkt i Haugesund. Det hele tok til så langt tilbake i tid som for femti år siden, altså i 1974. SubseaPartner er et resultat av dette, sammen med flere andre selskaper i byen og regionen.
Et lekent arbeidsmiljø
Men altså noe litt mer «udefinerbart». Den historiske atmosfæren på Stoltenberg er for så vidt ganske definerbar. Det er ikke bare på kontoret til Jon Are Hvalby at vi finner historiske gjenstander. Utenfor er utstilt dykkerutstyr som kan skrive seg noen tiår tilbake i tid, men i etasjen under står utstilt dykkerutstyr som må være hundre år gammelt. Likevel; det er ikke en gammelmodig gjeng vi er på besøk hos. På Stoltenberg finner vi i dag de mest avanserte dykkesystemene som finnes i verden for bruk offshore under de strengeste krav og krevende forhold.
Og så var det menneskene da!
Da er det nok å se på organisasjonskartet. Skal vi si at dette like mye illustrerer et dukkehus, eller et sted hvor de ansatte kan utvikle seg? Det var dette med noe udefinerbart …
I lager- og verkstedhallen under kontorene er den lille havfruen malt over en hel veggflate. Med en skattkiste full av dukater, en havhest og en dykker som kommer ned fra havoverflaten, eller fra taket om du vil. Jo da, her skulle alle muligheter ligge. Mer kan vi ikke si om det.
Verdiene
Men det kan Anders Remøy Bertelsen.
– Vi har definert noen kjerneverdier. I disse ligger at vi først og fremst skal være ærlige, inkluderende og positive, men også at vi skal ha det gøy på jobb, sier han.
I bunn for det hele ligger uansett det operasjonelle. SubseaPartner driver altså med dykking. Det betyr at dykkeren i bunn og grunn er hele selskapets fokus. Hans eller hennes arbeidsmiljø og sikkerhet betyr alt.
– Du kan godt si at det er som en trakt. Hele vår organisasjon er til for at den ene eller de to dykkerne vi har under vann tilknyttet en operasjon, skal lykkes med jobben. Men langt viktigere er at jobben utføres på en trygg måte. Derfor er vi andre til for å understøtte dykkeren. Så følger det av dette at dykking offshore i dag er noe annet enn for 50 år siden, i den såkalte pionerdykkingens tid. Det er faktisk veldig viktig å få frem at med alt arbeidet med utvikling innen sikkerhetskultur, teknologi, regulatoriske krav og utdanning over et halvt århundre, så fortjener ikke lengre dykking offshore det negative rykte fra fortiden. Offshore dykking er en helt trygg og kostnadseffektiv løsning nå og i fremtiden, sier Bertelsen.
(Tekst SMe)