Kommentar: Blåhall Blues
Dette er fortellingen om hvordan Nordsjøhallen ble til, eller i alle fall nesten. – Evig takknemlig for beslutningen som ble tatt, sa uansett dagens sjef for Aibels verft i Haugesund. Men Geir Worum fikk mest taletid.
Og det fortjente han. Tema var tross alt «beslutninger som har endret regionen». I serien «milepæler» i lokalhistorien. Etter initiativ og under ledelse av Egil Severeide. På Haugesund Folkebibliotek.
Geir Worum kom til Haugesund Mekaniske Verksted (HMV) i 1976. I 1982 ble han administrerende direktør. I 1983 fikk han gjennom beslutningen om å bygge Nordsjøhallen. Den politiske beslutningsprosessen gikk rekordraskt. Kun halvannen måned gikk før endelig klarsignal til å reise den 50 meter høye hallen ble gitt av et enstemmig bystyre. I 1984 ble hallen innviet av daværende statsminister Kåre Willoch. Kort tid etter fulgte en utvidelse.
– Geir Worum var en pådriver i HMVs omstilling fra skips- til oljerelatert virksomhet. At Nordsjøhallen ble bygget, skyldes i stor grad hans visjoner om å gjøre HMV til en av de sentrale aktørene på dekks- og modulmarkedet, skriver Arne Langhelle og Ole Dalhaug i HMV sin hundreårshistorie fra 2000.
Selv sa Geir Worum til Egil Severeide og et publikum på rundt 100 fremmøtte, at «beslutningen var helt nødvendig». Med det mente han enkelt og greit at vi ikke hadde hatt et Aibel i Haugesund som vi i dag har, uten at Nordsjøhallen ble bygget for 40 år siden. Det skjønte også datidens kommunepolitikere. At dette handlet om fremtiden for byen.
Lars Inge Hellestveit leder Aibel Haugesund i dag.
– Vi har rundt 1.800 ansatte i Haugesund nå. Ordrereserven vår strekker seg ut i 2026, og til neste år er vi 125 år, sa han.
Dessuten dette med å være takknemlig.
Takknemlige var nok også Risøy-bandet som avsluttet det hele med sin «Blåhall Blues». Til tross for at særlig prosessen rundt utvidelsen av Nordsjøhallen skapte en del brudulje på øya. Til tross for at innseilingen til og utsynet fra Risøy ble endret, som for resten av byens befolkning. Normalt spiller de aldri utenfor Risøy, men de gjorde et unntak denne gangen.
For «det som er bra for Aibel, er bra for oss alle», … eller er det ikke noe slikt det lyder?
Geir Worum fikk i alle fall en velfortjent applaus.
Kommentar v/ Sverre Meling jr. - daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.
Det gjøres oppmerksom på at Geir Worum var styreleder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland fra 2000 til 2018.