Skråblikk: I samme båt
Kristenretten ble satt på Moster for 1000 år siden. Den innebar et kulturskifte. Et paradigmeskifte. Et politisk skifte. Fra makt fremfor rett til rett fremfor makt. Magnus Lagabøtes landslov 250 år etter tok dette videre, med omtanke for de svake i samfunnet og et positivt menneskesyn.
Dette ble markert på Moster i helgen. Med kronprinspar, stortingspresident, statsminister og mye annet fintfolk til stede.
Først på 1600-tallet ble Olav Haraldssons og Magnus Lagabøtes lovverk endret med Christian IVs lov av 1604 og Christian Vs norske lov av 1687. Begge lover med et langt mer negativt menneskesyn i bunn.
Hvorfor?
Fordi religionskrigene herjet Europa etter reformasjonen. Fordi gamle sannheter stod for fall da europeerne kom til Afrika, Asia og Amerika og forstod at verden ikke var så endimensjonal som vi hadde forestilt oss. Fordi klimaet endret seg. Fordi pesten fikk fotfeste i voksende byer.
Nesten som i dag. Vi er urolige. Vi frykter fremtiden.
- Da er det avgjørende å se de lange linjene i historien, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han åpnet det nye parkanlegget på Moster rundt Vetahaugen hvor Haakon VII avduket steinkorset for hundre år siden.
Sammenhengen han sa det i var vel likevel helst at vi er på en reise sammen. I samme båt. På denne reisen er kristenretten på Moster en viktig milepæl. Også det hørte vi statsministeren si.
Inn fra kongeskipet kom kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. De steg i land. De gikk opp til Moster gamle kirke. De vinket til bømlingene og alle tilreisende. Solen skinte. Mosterøy bredte seg ut i vårens grønne farger. Bakom lå Bømlafjorden. Den gamle kongsveien langs kysten. Alle var glade. I høytidsstemning. Revet med av monarkiet som et av fellesskapets sterkeste symboler.
Det var denne fellesskapsfølelsen Jonas Gahr Støre adresserte på Vetahaugen, et sted hvor utbud til leidang ble varslet i middelalderen.
Med den stadig mer polariserte politiske debatten og en uforutsigbar geopolitisk situasjon som bakteppe, syntes statsministerens ord å bli godt mottatt.
(Tekst og foto SMe)