Nettolønn: Ingen lovfesting og fortsatt tak
Men etableringen av en velfungerende nettolønnsordning for NIS-skip innen havvind fikk støtte fra ikke bare FrP og SV, men også fra Rødt og Pasientfokus.
Etter behandlingen i Stortingets næringskomite av FrP sitt representantforslag om en styrking av nettolønnsordningen, var det klart at SV tiltrådte den delen av forslaget som omhandlet en lovfesting av ordningen om enn partiet ikke var med FrP på å «fjerne taket på alle segmenter i tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk». På den annen side fant de to partiene til høyre og venstre i norsk politikk også sammen om å be «regjeringen ta initiativ til å videreføre det arbeidet som ble initiert av Holmefjordutvalget for å forenkle og finne nødvendige justeringer i tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk».
I plenumsbehandlingen i Stortinget sluttet ikke bare representantene fra FrP og SV seg til de to partienes felles forslag. Det gjorde også Rødt, Pasientfokus og en representant fra Høyre. Det var likevel langt i fra nok. Et stort flertall stemte imot.
FrP sitt forslag om å fjerne taket fikk bare partiets egne stemmer foruten den ene stemmen til pasientfokus.
– Veldig synd. Ingenting hadde vært bedre enn å få fjernet taket i nettolønnsordningen, sier John Anders Lindtveit Røse i Maritimt Forum.
Han gleder seg likevel over at nettolønn i havvindsegmentet har kommet på dagsordenen i Stortinget selv om FrP sitt forslag omkring dette også her kun fikk støtte fra partiets egne representanter foruten SV, Rødt og Pasientfokus.
- Med dagens rammebetingelser for skip som opererer i havvind er utsiktene for de norske sjøfolkene heller dårlige. Operasjonsområdene ligger utenfor norsk sokkel, og den spisskompetansen norske sjøfolk allerede har opparbeidet seg i driften og utviklingen av denne type fartøy, går tapende ut i kampen mot kostnadsnivået for å kunne vinne langtidskontrakter i internasjonal konkurranse. Dette er uheldig når vi vet at havvind er en del av det grønne skiftet og ellers er et marked i vekst både hjemme og ute, sier Røse.