Kommentar: Overalt å møte med Mesters mening til uthengsskilt

I Peer Gynt skapte Henrik Ibsen et bilde på det urnorske. Med den internasjonale suksessen stykket fikk, kan det uekte ved Peer likevel sies å gjelde enhver verdensborger. Kunstig intelligens er bare en fortsettelse av det store dramaet.

Sofasamtale om digitalisering i det maritime næringslivet under iteam og Miles sitt frokostmøte. F.v. Sverre Meling (Maritimt Forum), Paal W. Aanensen (Hagland Gruppen), Bjørg Mathisen Døving (Reach Subsea), Odd Kåre Øygarden (RTS), Gaute Lund (iteam) og Jarle Salhus Eriksen (Miles). Foto iteam/Miles.

Var det dette frokostmøtet til iteam og Miles på Totalen Kaffebar handlet om? Nei, det var det vel egentlig ikke, men det handlet om kunstig intelligens og digitalisering i næringslivet, og mer spesielt i maritimt næringsliv. Og det handlet om menneskets møte med teknologien.

Peer Gynt var en verdensborger. Reiste ut og gjorde forretninger. Han var en suksess. Utenpå, men ikke inne i seg selv. I møtet med knappestøperen som vil støpe ham om, får han naturlig nok panikk. Fordi han har diktet hele livet sitt. Alltid gått utenom, … som «Bøygen» sa det. Vært en posør uten innhold. Uten kjerne. Uekte, eller «fake» som vi sier i dag.

Det er umulig lenger å vite hva som er ekte eller uekte i oppslag på sosiale medier. Kunstig intelligens gjør alt mulig. Det er umulig å vite om en tale som holdes eller en tekst som skrives, kommer fra en persons indre, eller om den er kunstig skapt, uten en personlig kjerne. Et totalitært regime kan spre alle slags løgner, men det blir morgendagens sannhet fordi den kunstige intelligensen som soper nettet for informasjon å bygge sin historie rundt, ikke bedriver kildekritikk.

Tror jeg.

Hva er det «å være seg selv» i grunnen, spør Peer Gynt Knappestøperen.

«Å være seg selv er seg selv å døde. Dog på deg er saktens den forklaring spilt, og derfor, la det kalles, overalt å møte med Mesters mening til uthengsskilt», svarer Knappestøperen.

Det blir uansett et spørsmål om hva som er «Mesters mening», og det som etter mitt skjønn kom frem på nevnte frokostmøte, er at mennesket må stå i sentrum når vi tar i bruk kunstig intelligens og digitaliserer så vel arbeids- som hverdagsliv. Da kan det gi mening. Da kan vi unngå fremmedgjøringen fra vårt egentlige selv.

Ellers blir vi stående i Peers fortvilelse i møtet med Knappestøperen.

Frokostmøte Totalen Kaffebar i Haugesund den 12. november. Foto iteam/Miles.

Kommentar v/ Sverre Meling, daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Forrige
Forrige

Det store subsea-eventyret

Neste
Neste

Knut Arild kommer på Ocean Summit 2025, kommer du?