Det store subsea-eventyret

I rekken av møtekvelder som markerer store skifter i regionens næringsutvikling, var turen kommet til etableringen av DeepOcean i 1999. Men den etableringen er bare en del av historien.

Disse fire karene har lagt grunnlaget for en samlet omsetning i 2024 for henholdsvis Reach Subsea, DeepOcean og Imenco på rundt regnet 12 millarder kroner. Regnet i antall arbeidsplasser lokalt og globalt dreier det seg om i overkant av 2.100. F.v. Jostein Alendal, Kåre Johannes Lie, Gerhard Skåleskog og Geir Egil Østebøvik.

Det er tidligere leder i Næringsforeningen Haugalandet og tidligere journalist Egil Severeide som står bak møtekveldkonseptet. Han har tidligere behandlet byggingen av Nordsjøhallen på HMV, nå Aibel, og utflyttingen av Sjøfartsdirektoratet fra Oslo til Haugesund.

Etableringen av DeepOcean som selskap med registrering i Brønnøysund den 8. april 1999, skulle vise seg å bli skjellsettende for den videre utviklingen av undervannsmiljøet i så vel sjøfartsbyen som i regionen for øvrig.

Olaf Alexander Hansen som leder DeepOcean Europe og er plassjef i Haugesund, kunne fortelle at konsernet samlet i 2024 vil omsette for rundt 8 milliarder kroner hvorav om lag 80 prosent «spinner ut» fra Haugesund, som han uttrykte det. Han forutså videre en dobling av omsetningen fem år frem i tid.

Bare i Haugesund har DeepOcean 300 ingeniører i arbeid ved kontoret i Karmsundgata. Dessuten jobber mange lokale offshore. Samlet har konsernet nær 1.400 ansatte.

Det begynte med 4,5 millioner kroner i 1999 og elleve ansatte ved utgangen av året.

- Vi er utrolig takknemlige overfor gründerne i DeepOcean, sa dagens sjef for Europa i selskapet, Olaf Alexander Hansen.

Men som sagt, etableringen av DeepOcean er bare en del av historien, for det var noe før 1999, og DeepOcean har gjort mer enn «å spinne» omsetning med utgangspunkt i virksomheten i Haugesund.

Det som var før, var ikke minst Stolt-Nielsen Seaway fra 1974, med Jacob Stolt-Nielsen jr. som den store undervannsentreprenøren, og med dykkerpioneerer som Magne Vågslid på lønningslisten, men nevnt ble også Ole Andreas Knutsen som prøvde å dra i gang ny undervannsaktivitet som et nytt bein å stå på da det gikk nedover med den tradisjonelle rederivirksomheten. At det i februar 1999 ble kjent at det som da var blitt til Stolt Comex Seaway, skulle flytte virksomheten selskapet hadde i Haugesund til Stavanger, muliggjorde en raskere vekst for DeepOcean som på dette tidspunktet var under etablering. Mye god kompetanse ble raskt tilgjengelig.

Det som kom som en følge av DeepOcean, var svært mye, men to selskaper som kan sies å stå i en forlengelse av etableringen, er Reach Subsea og Imenco. Jostein Alendal var blant gründerne i DeepOcean, men solgte seg helt ut da Trico Marine kjøpte selskapet i 2008. Det gav støtet til etableringen av Reach Subsea samme år. I 2011 kom en annen av gründerne i DeepOcean inn, nemlig Kåre Johannes Lie, og i 2012 gikk Reach Subsea på børs.

- Reach Remote scale up er det viktigste vekstområdet i Reach Subsea, sa Birgitte W. Johansen og pekte med dette på Reach Subsea sin satsing på fjernstyrte, autonome farkoster.

– Vi gjorde det med kun seks ansatte, men har hittil i år omsatt for to milliarder kroner og har nå 450 ansatte, sa finanssjefen i Reach Subsea, Birgitte W. Johansen.

Også Imenco er blitt et milliardkonsern etter at Geir Egil Østebøvik kjøpet selskapet i 1999. Da hadde han forlatt Stolt Comex Seaway og var klar for å etablere sitt eget. Ny administrerende direktør fra den 1. oktober i år er Ingunn Øvereng Iveland. Hun presenterte selskapet av i dag fremfor de vel hundre fremmøtte i Haugesund Folkebibliotek.

Reach Subsea og Imenco er sammen med DeepOcean i dag bærebjelker i det regionale undervannsmiljøet, men også andre, store bedrifter inngår i subsea-klyngen. En ting er offshorerederiene som står for båtleveranser, men nevnt ble også selskaper som Kystdesign, NOR Offshore Rental og Subseapartner.

Ingunn Øvereng Iveland presenterte Imenco. - Vi har en omsetning på en millard og 450 ansatte, sa blant annet hun.

(Tekst og foto SMe)

Forrige
Forrige

Ny storordre til Salt

Neste
Neste

Kommentar: Overalt å møte med Mesters mening til uthengsskilt