Kommentar: Mental helse og kunst på arbeidsplassen

Jarand Hindens i International SOS tok temaet opp på Subsea Operations Conference. 20 til 25 prosent av alt sykefravær skyldes psykososiale forhold. Er vi blitt en nasjon av pyser?

"Hull i skyteppet." Foto SMe.

Pyser som leser en krenkelse inn i enhver kommentar som ikke helt er innenfor ens eget tanke- og verdisett? Pyser som ved det minste ubehag fysisk eller sosialt ber om sykemelding?

Det er knapt mulig å svare på spørsmålet. Og om det skulle være slik, har mange politikere banet vei for et høyt sykefravær både med en generøs lovgivning og egen benyttelse av muligheten for sykemelding.

Så la oss ikke skylde på folk flest. La oss heller ta på alvor hva det handler om. 30 til 40 prosent av alt sykefravær har sin årsak i forhold på arbeidsplassen. Ting man blir syk av i arbeidet. På kontoret. På produksjonsanlegget. På sjøen. Hvor det enn måtte være man tjener til sitt og familiens daglige brød.

Og mye av det man blir syk av på arbeidsplassen, handler altså om psykososiale forhold. Om mental helse.

Ikke bare Jarand Hindenes, men også andre innledere på Subsea Operations Conference var innom at mens mennesket er det samme som da vi bodde i huler og gjorde opp ild med flintstein, er det sosiale og teknologiske omgivelsesbildet dramatisk endret, og endringene komme stadig raskere. Både sosialt og teknologisk.

Det økende kulturelle mangfoldet utfordrer nedarvede verdisystemer. Sosiale medier demokratiserer den offentlige samtalen, men gjør ofte debatten råere og skremmer bort mange. Svindelforsøk komme med e-posten ukentlig. Plutselig trykker man feil. Kunstig intelligens kan true levebrødet til skuespillere, forfattere, journalister, advokater og mange andre.

Det er ikke rart at folk blir redde. Engstelige. Syke.

Mennesket er ikke en maskin. Som emosjonelle, åndfulle vesener vet vi ofte ikke en gang hvorfra angsten og mørket kommer. Det bare kommer, og dette er hva god ledelse handler om. Å se arbeidstakerne i interaksjon med hverandre, det fysiske arbeidsmiljøet og alt som strømmer på utenfra.

Ingen lett oppgave, men heller ikke umulig. La to tiltak være en del av det. Å gi rom for både innsyn og utsyn. Kunstneriske uttrykk i arbeidsmiljøet gir rom for refleksjon både innad og utad. Det samme gjør utsynet til et miljø bedriften er en del av. Det være seg havet eller annet.

Arbeidstakerne søker en bredere mening med arbeidet i dag enn tidligere. De behøver ikke være pyser av den grunn.

Kommentar v/ Sverre Meling jr. - daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Forrige
Forrige

ETS-midler bør øremerkes maritim omstilling

Neste
Neste

Horten er «årets maritime kommune»