Kommentar: IB-tilbudet ved Vardafjell må opprettholdes
I fylkesdirektøren i Rogaland sitt forslag til budsjett for 2025 ligger at IB-tilbudet på VG2 og VG3 ved Vardafjell vgs. i Haugesund foreslås nedlagt og erstattet med et ordinært tilbud innenfor studiespesialiserende fag. Ikke bra for en region som ønsker videre vekst og mangfold!
IB-tilbudet ved Vardafjell vgs. ble opprettet i 2004 og omfatter nå en klasse på de to nevnte klassetrinnene. Det er det eneste tilbudet av en slik art på Haugalandet og i Sunnhordland, men det supplerer IB-tilbudet på barne- og ungdomstrinnet ved Haugesund International School på en veldig god måte.
Både Maritimt Forum for Haugalandet Sunnhordland og Næringsforeningen Haugalandet har hatt styreplass i Haugesund International School siden etableringen i 2015, og etter at skolen startet opp med elever i 2016, har regionen hatt et tilbud til internasjonalt orienterte familier og elever gjennom hele skoleløpet frem til høyere utdanning ved universiteter og høgskoler. Skolen har siden 2016 vokst kraftig i elevantall, og stadig flere elever forventes å søke seg over til Vardafjell vgs. etter endt ungdomstrinn.
En nedleggelse av IB-tilbudet ved Vardafjell vgs. vil slik ikke bare skade elever på videregående trinn som ønsker et internasjonalt rettet skoletilbud, men det vil også svekke grunnlaget for Haugesund International School.
IB-tilbudet fra barne- til videgående skole på Haugalandet og i Sunnhordland sikrer regionen tilgang på internasjonal arbeidskraft både ved at familier som søker muligheter i næringslivet i regionen, eller ved store offentlige institusjoner som for eksempel Helse Fonna eller Høgskulen på Vestlandet, enkelt kan fatte en beslutning om å komme hit, og ved at norske familier som søker utfordringer i utlandet enkelt kan velge et skoleløp for sine barn som samsvarer med ønsket om å arbeide internasjonalt.
I dag er 14 nasjonaliteter representert blant elever, foreldre og lærere ved IB-tilbudet på Vardafjell vgs., mens 57 nasjonaliteter er representert ved IB-tilbudet til Haugesund International School.
Næringslivet på Haugalandet og i Sunnhordland er sterkt internasjonalt rettet. Tall fra Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland sin årlige maritime rapport viser at av en samlet omsetning i den maritime næringen i 2023 på 73 milliarder kroner var 29,14 milliarder, eller 38,26 prosent, eksportrettet. Nevnte offentlige institusjoner inngår også i et internasjonalt rettet arbeidsliv.
Fylkesdirektøren i Rogaland sitt forslag om å legge ned IB-tilbudet ved Vardafjell vgs. vil svekke regionens muligheter til videre vekst og mangfold.
Kommentar v/ Sverre Meling - daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland og Bernt Jæger - adm. dir. i Næringsforeningen Haugalandet.