Kjønnsbalansen i maritime styrer skal styrkes
Frem mot 2028 rulles de nye kravene ut til kjønnsbalanse i selskaps- og stiftelsesstyrene. Maritim næring er intet unntak. – Positivt med flere kvinner i styrene, sa Elisabeth Hønsi fra Hagland Finans under en samling i regi av Maritimt Forum og Fremje.
Hønsi presenterte det nye regelverket i detalj hvor foretak med mer enn 100 millioner kroner i samlede drifts- og finansinntekter må ha 40/60 balanse allerede i løpet av inneværende år, mens foretak med mellom 50 og 70 millioner, eller over 30 ansatte, må ha tilsvarende balanse på plass innen 30. juni 2028. Mellom disse ytterpunktene ligger enkelte andre foretakskategorier plassert.
– En rapport utarbeidet av Jostein Aksdal viser at det i styrene til 154 aksjeselskaper på Haugalandet kun er 15 prosent kvinner. Hele 2/3 av styrene har ingen kvinnelige styremedlemmer i det hele tatt, men flere kvinner vil styrke styrearbeidet. Bedre kjønnsbalanse gir mer mangfold og en bedre dynamikk i styrearbeidet, sa Elisabeth Hønsi.
Situasjonen er neppe annerledes i de maritime bedriftene i regionen.
– Vi vet at det i den nasjonale, maritime klyngen kun er 15 prosent kvinner i ledende stillinger, så både med hensyn til dette og med hensyn til representasjonen i styrene har vi en jobb å gjøre, sier Sverre Meling jr. i Maritim Forum.
Fremje, med Karoline Sjøen Andersen og Sara Alvsaker bak roret, tok for kort tid siden initiativ til en database med kvinnelige styrekandidater. Denne er nå blitt en del av Næringsforeningens tilsvarende, og Næringsforeningen arrangerer sammen med Fremje og Formue «Den store styrekvelden» i Festiviteten i Haugesund den 23. mai.
– I det vi tenker at alle gode krefter må trekke i lag, vil vi se på hvordan vi kan supplere arbeidet til Næringsforeningen med arrangementer og tiltak i regi av Maritimt Forum rettet mer spesielt mot maritim næring, sier Meling.