Haugalandet – Haugar – Haugesund

Det skal ha vært 50 gravhauger langs Karmsundet. Så å si haug på haug der man seilte forbi i 1858. Nå er mange borte.

Håkon Reisersen (t.h.) holdt foredrag på Haugalandmuseet sammen med Massimiliano Ditta. Begge representerer Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger. Ditta er doktorgradsstudent og snakket om skipsstevnene som ble funnet på Gard i Haugesund i 1925.

Ikke rart at området fikk betegnelsen Haugalandet, eller Haugarlandet som ofte ble sagt for i overkant av hundre år siden. Men i diktet sitt fra 1852 om Haraldshaugen brukte Ivar Aasen betegnelsen Haugalandet for første gang, og da uten en «r», og slik ble det etter hvert.

Heller ikke rart at en fotballklubb fikk navnet Haugar, og at en by fikk navnet Haugesund. Haug på haug fra innseilingen i Karmsundet fra nord til Avaldsnes og kanskje enda lenger sør.

– I antiqvarisk Henseende er vistnok Districtet blant Landets mest interessante. Neppe noget Sted findes saamange smukke Kjmpehouge paa et mindre Fladeinnhold enn paa Karmøens nordre deel. Fra Augvaldsnes nordover langs Karmsundet – paa dets begge Sider – er Kjæmpehougenes Antal saa stort, at det vilde blive vidløftigt spesielt at opregne hver enkelt, skrev en viss karttegner Henriksen i 1858.

Disse «kjempehaugene» kan ha inneholdt skip fra vikingtiden, som på Storhaug og Grønhaug, men det kan også ha vært jord- og sandhauger fra bronsealderen som på Rehaugane.

Det var førsteamanuensis og arkeolog Håkon Reiersen som siterte denne karttegneren Henriksen da han nylig holdt foredrag på Haugalandmuseet. Henriksen har etterlatt seg flere kart hvor haugene er tegnet inn.

Reiersen viste til at Haugesund var i sterk vekst i perioden da karttegner Henriksen gjorde sitt oppmålingsarbeid, og at dette kan ha ført til at mange hauger ble fjernet for å gi plass til næringsformål og bebyggelse.

– Men hvert Aar aftager Districtets Betydning i antiqvarisk Henseende, da Kjempehougene hensynsløst jevnes med Jorden, især gjælder dette i og ved Haugesund, skrev Henriksen selv.

Fortsatt kalles imidlertid regionen for Haugalandet, fortsatt spilles det fotball i Haugar, og fortsatt vokser Haugesund.

 
I antiqvarisk Henseende er vistnok Districtet blant Landets mest interessante.
— Karttegner Henriksen 1858
 

(Tekst og foto SMe)

Forrige
Forrige

«Helsesista» foreslår trivselsombud på sjøen

Neste
Neste

Torkel Kvales og hustru Hilmas hederspris til Torleiv Kvalvik sr.