Gamle redervillaer – «Villa Valdai»

Skipsreder Richard Amlies sommerhus nær Leirvik er kommet for salg. Da var det bare tiden og veien for oss, … til å få føyet den særpregede eiendommen inn i rekken av «gamle redervillaer» vi har skrevet om tidligere.

"Villa Valdai" slik Richard Amlies gamle landsted ser ut i Sigurd Sandvold og Karoline Eldøy sitt eie.

For selv om Amlie i 1921/22 bygget seg et landsted, er det for en redervilla å regne. Med opprinnelig 40 mål, egen tennisbane, og en allé av bjørketrær ned mot hovedveien. Nedenfor denne igjen, Richard Amlies brygge. Med solstolen vendt mot Sunnhordlandsbassenget og fjellene som reiser seg i øst. Den kalles selvsagt fortsatt «Amlie-bryggen».

En del av regionens kulturhistorie

Bare «tiden og veien». Vi kjenner godt Sigurd Sandvold både fra HVL og styret til Haugesund International School og har flere ganger snakket med ham om et besøk. For å presentere Amlies landsted som en del av regionens kulturhistorie. Nå selger han altså, sammen med samboer Karoline Eldøy. Bare «tiden og veien», tenkte vi, og ringte ham opp.

Under og like etter første verdenskrig tjente rederne i Haugesund store penger. De ble ikke bare satt i praktboliger som har preget sentrumsnære områder nord og sør for Haraldsgata helt frem til i dag. De ble også saltet ned i store eiendommer i omkringliggende kommuner. Foruten Richard Amlies landsted på Stord, er Knut Knutsen O.A.S. sitt tilsvarende i samme kommune blant de mest kjente. Begge har satt sitt preg på Leirvik.

Richard Amlie etablerte rederiet sitt i 1915. Han anrettet sine forretninger i de gode tidene på en måte som ikke medførte sammenbrudd når krisen i de internasjonale fraktmarkedene rammet høsten 1920. Da gikk mange jobbetidsvillaer på auksjon. Amlie-rederiet ble værende. Det eksisterte frem til 1983. Selv døde Richard Amlie i 1946.

Utsyn mot hagen og Sunnhordlandsbassenget fra stuen.

«Villa Valdai»

«Villa Valdai» ble landstedets navn. Det skal ha vært arkitekten som kom opp med dette. Ola Halseide het han. Som medarbeider på Einar Hallelands arkitektkontor, ble han nok godt kjent med jugendstilen. Etter første verdenskrig etablerte Halseide seg med eget kontor og nyklassismen kom til å prege ham som så mange andre arkitekter i 1920-årene. Rene og klare linjer.

Men hvorfor navnet «Villa Valdai»? En gang etter etableringen av lærerseminariet på Stord i 1838, nærmere bestemt under Krimkrigen som raste fra 1853 til 1856, skal det ha kommet til en trefning langs presteveien fra prestegården til kirken. Oppe på høyden, så og si i lyngheien. Vennskapelig, kanskje romantisk, eller mer fiendtlig? Derom strides de lærde, men stordabuer og seminarister møttes i alle fall «på et eller annet vis», og stedet hvor trefningen fant sted fikk navn etter trefninger på Valdaj-høydene i Russland under Krimkrigen. Dette ifølge tidligere museumskonservator Tore Lande Moe ved Sunnhordland Museum.

Panelet i deler av stuen er originalt. Det er selvsagt også maleriet malt av haugesundsmaleren Thomas Øritsland, men dette er anskaffet av familien Sandvold og er av nyere dato.

Utsyn mot Sunnhordlandsbassenget

Så ligger da også Amlies gamle landsted på en høyde, ikke langt fra Valdai-høyden henimot prestegården. Med utsyn mot det nevnte Sunnhordlandsbassenget, over en kupert plen i nedoverbakke foran huset. Et utsyn som også fanger en storvokst bjørk. Den siste i Amlies rekke av slike før han og familien kom opp til feriestedet sitt. Langs alléen. En sein sommerkveld. Kanskje med en innleid sjåfør for anledningen. Han kan ha hentet dem på Nattrutekaien i Leirvik. Kanskje også med to tjenestepiker i følget. Det bodde i alle fall to «tauser» oppe i loftsrommene under ferieoppholdet. Ikke uvanlig blant borgerskapet i Haugesund å ha tjenestefolk hos seg på denne tiden, så vel hjemme som på landstedet.

Amlie-familien solgte «Villa Valdai» i 1961. Eiendommen ble stykket opp. I dag er den på 3 mål. Senere eiere har vært blant andre Stord Verft, faktisk i en lang periode fra 1964 til 1990, og Ole og Gunnhild Helen Oma. Så kom Sigurd Sandvold og Karoline Eldøy inn i 2003. Tjue år etter går turen for dem til ny leilighet nede ved sjøen. Ikke langt fra der hvor Richard Amlie tok seg en dukkert på varme sommerdager. Så gamlerederen vil nok bli husket. Både av Sigurd og Karoline, og forhåpentligvis også av de nye eierne til «Villa Valdai».

Tidens Tegn datert 19. juli 1922. Merk at avisen er påskrevet "Amlie" med håndskrift. Han må ha fått den tilsendt den første sommerferien han hadde på sitt nye landsted.

(Tekst og foto SMe. Kilder: Lokal skipsfartshistorisk litteratur og dokumentasjon innhentet av Sigurd Sandvold. Opplysningene om navnet "Valdai" er hentet fra nettsidene til Stord kommune / Hystad skule.)

Forrige
Forrige

Ivar Jacobsen FrP - valg 2023 - stem nå

Neste
Neste

– En mulighet som kommer bare én gang hvert hundrede år