Gamle redervillaer, … på Bømlo

Ja, denne gangen på Bømlo, ikke i Haugesund, for «Karlsminde» er en redervilla i Mosterhamn, eller i alle fall en villa med en maritim historie lengre tilbake i tid enn noe hus i sildabyen.

Ja, vi må gjerne fortsette på den leksen. For Mosterhamn er, for enhver historiekyndig, et sted med en maritim historie lengre tilbake i tid enn Haugesund, selvsagt likevel litt avhengig av hvordan man ser det, men tradisjonen sier i alle fall at Mosterhamn er det eldste handelsstedet mellom Stavanger og Bergen.

Gjestgiveri

Og et handelssted må ha et gjestgiveri, i riktig gamle dager med intet mindre enn en kongelig bevilling. I 1733 var det Jakob Johansen Færøe som fikk en slik bevilling. Han solgte i 1741, men i sin tid bygde han huset som altså i dag kalles «Karlsminde» og som sannsynligvis er om ikke akkurat det samme huset som ble bygget i første halvdel av 1700-tallet, så i alle fall et hus med opprinnelse i dette.

Lars Gundersen Seglem

En gjestgiver på Mosterhamn i gamle dager drev med annet enn bare gjestgiveri. Lars Gundersen (Gunnarson) Seglem var blant dem som drev allehånde næringsvirksomhet. Han kom fra Egersund, ble gjestgiver i 1811, og etablerte seg dessuten med handel, bøkkerverksted og sildesalteri foruten at han eide båter, herunder blant annet «Prøven» og Enigheden». Alt dette med utgangspunkt i «Karlsminde».

Hva mer som kan sies om denne Lars Gundersen Seglem, er at han er tipp tippoldefar til dagens skipsreder Trygve Seglem i Haugesund. To av Lars G. Seglems sønner kom til Haugesund midt på 1800-tallet, Laurits og Ludvig Johan, og begge bygde seg opp som betydelige forretningsmenn i ladestedstiden.

Hans Martin Torkelsen

I 2006 overtok Hans Martin Torkelsen «Karlsminde» fra Per Skimmeland. Da hadde eiendommen vært i Skimmeland-familiens eie helt tilbake fra 1888. Hans Martin Torkelsen er eier og styreleder i Aasen Shipping. Han gjorde et betydelig restaureringsarbeid, men beholdt samme planløsning som fra gammelt og vektla i stor grad ivaretakelsen av interiørmessige kvaliteter av kulturhistorisk verdi.

Louis-seize-stil

«Karlsminde» har trekk fra Louis-seize-stil, en sjeldenhet i området. Dette påpekte bygningsvernkonsulent Bjørn Arve Lunde i Sunnhordland Museum i en søknad om midler til restaureringen for om lag femten år siden. Louis-seize dannet en overgang i Frankrike mellom rokokko og empire. I tid befinner vi oss da i siste halvdel av 1700-tallet. Hans Martin Torkelsen markerte dette ved å få laget en utskjæring på balkongen, mest i empire-stil, med initialene OHMT (Olga & Hans Martin Torkelsen). Ledaal i Stavanger er også i Louis-seize-stil.

I 2020 overtok Hans Martin og Olga Torkelsens sønn, Torbjørn m/ familie, «Karlsminde». Torbjørn Torkelsen er daglig leder i Aasen Shipping.

Karlsminde

Til sist er det sikkert noen som vil spørre hvorfor huset kalles «Karlsminde»? Vel, derom strides de lærde. Undertegnede har i alle fall ikke klart å finne noe svar, verken i det skriftlige kildematerialet, eller blant dem som er blitt kontaktet i sakens anledning. Journalist og lokalhistoriker Kristine Sele skriver likevel at det ikke har lykkes å finne noen med navnet Karl som har bodd i «Karlsminde», men derimot en Peder Carlsen Kleppe som overtok etter Lars G. Seglems arvinger. Kanskje var det denne herr Carlsen som gav huset navn?

(Tekst og foto SMe. Kilder: Kulturminneplan for Bømlo, «Meir enn sirup», Kristine Sele, artikkel i Bømlo-nytt i 2014 av samme, Store norske leksikon, samtaler med Hans Martin Torkelsen, Torbjørn Torkelsen, Kristine Sele og Per Skimmeland.)

Forrige
Forrige

Gamle redervillaer i Haugesund

Neste
Neste

Gamle redervillaer i Haugesund