Gamle redervillaer i Haugesund

Øistein Torgersen var ikke blant de største i skipsfarten, men hadde til salt i grøten. Kong Sigurds gate 11 er et uttrykk for dette.

Kong Sigurds gate 11 sett fra nord på Hasseløy.

Øistein Torgersen

Torgersen var blant mange som så fortjenestemulighetene i skipsfarten under første verdenskrig. Han etablerte seg sammen med skipsfører Helge Paulsen i 1915 og overtok rederivirksomheten ved dennes død i 1916 sammen med broren sin, Theodor Torgersen. Sistnevnte gikk selv bort i 1917, og da fortsatte Øistein Torgersen på egen hånd. Rederiet eksisterte frem til 1969, men fra 1941 var Øistein Torgersen jr. disponent.

Redervilla par excellence

Svært mange redervillaer ble bygd i Haugesund under første verdenskrig. De har siden satt sitt preg på byen. Øistein Torgersens villa fra 1916 er i så måte et godt eksempel. Huset ligger likevel litt utilgjengelig til for nysgjerrige blikk når man står nær på, for eksempel i Asalvikveien, der det troner på en høyde over en hagemur som omgir villaen mot vest og sør, men i innseiling til Haugesund fra nord, og fra Hasseløy, kommer Kong Sigurds gate 11 til sin rett, om man da ikke går inn i selve hagen for å ta den spennende arkitekturen i nærmere øyesyn.

Jugend med Erik Guettler

Jugend er stikkordet, og arkitektens navn var Erik Guettler. Kanskje ikke blant de mest kjente arkitektene for folk flest, men han leverte flere kjent villaer i Haugesund og et veldig kjent bygg i Sauda. I Haugesund bærer foruten Kong Sigurds gate 11, også Breidablikkgata 149 og skipsreder Valdemar Skoglands «Valhall» Guettlers signatur. Sistnevnte hadde, som Torgersens villa, stall på eiendommen. Førstnvente, Breidablikkgata 149, ble tegnet for Tanke Hjemgaard, men senere overtatt først av skipsreder Johan Henrikson og så av skipsreder Sigvald Risanger. Foruten disse husene, stod også Erik Guettler bak Sjømenns Aldershjem på Hasseløy.

Og det kjente bygget i Sauda? Jo, det var selveste Sauda Fjordhotell.

Tvangsauksjon

Mange skipsredere i Haugesund kom ut i et uføre da fraktmarkedene kollapset høsten 1920. Øistein Torgersen var nok blant disse. I alle fall kjøpte doktor Valentinsen huset på tvangsauksjon i 1923, og villaen har i alle år siden på folkemunne gått for «Valentinsen-huset».

(Tekst og foto SMe. Kilder: Diverse tidligere tekster om Haugesunds redervillaer m/ kildehenvisninger. "Historien om Haugalandet 1914-1918", Tor Inge Vormedal og "Våre gamle skip", Leif M. Bjørkelund og E. H. Kongshavn.)

Forrige
Forrige

Bare Petrolium er større

Neste
Neste

Gamle redervillaer, … på Bømlo