Fuglekollisjoner kan forhindres uten økonomisk kompromiss

Det konkluderer årets Sildikon Valley-prosjekt i Source Galileo med. Nå skal tiltakene brukes i GoliatVIND, selskapets flytende havvindprosjekt utenfor Hammerfest.

Tiril Vestrheim og Maria Carlsen. Foto Haugaland Vekst / Sildikon Valley.

Årets sommerstudenter hos Source Galileo ble tildelt oppgaven å utvikle en lønnsomhetsmodell for en flytende havvindpark som tar hensyn til miljøtiltak. Tiril Vestrheim tok på seg det biologiske aspektet og identifiserte relevante tiltak, Maria Carlsen sto for produksjonsberegninger, og Ingemar Hovland håndterte de økonomiske aspektene.

- De utviklet en lønnsomhetsmodell hvor man selv kan tilføre de tiltakene man ønsker, skriver Source Galileo i en pressemelding.

Studentene undersøkte hvordan havvindanleggets fremtidige kontantstrøm påvirkes av implementering av en rekke miljøtiltak, fra Naturinkluderende design (NID) for fisk til krykkjehotell. Flertallet av tiltakene hadde liten innvirkning på den økonomiske lønnsomheten, og samtidig positiv effekt på miljøet.

Viktig innsikt for flere aktører

Blant de identifiserte miljøtiltakene har sommerstudentene fokusert på metoder for å hindre fuglekollisjoner.

- Det er en utbredt myte at utviklere av havvindprosjekter ikke bryr seg om miljø eller dyreliv. Mange mener at hensynet til fuglelivet ofte blir oversett, men nå viser studentenes arbeid at det er fullt mulig å implementere tiltak som reduserer fuglekollisjoner uten å gå på bekostning av lønnsomhet, skriver Source Galileo.

– Vi fant ut at flere tiltak, som å male rotorbladene for å gjøre dem mer synlige for fugler, samt å regulere produksjonen i perioder med høy fuglemigrasjon, vil ha minimal påvirkning på lønnsomheten til havvindanlegget, forteller Maria Carlsen som studerer Energi og miljø ved NTNU.

Rådgivning fra selskaper som Multiconsult, METCentre og Ishavskraft, har styrket sommerprosjektets potensial til å sette en ny standard for hvordan miljøhensyn kan integreres i havvindprosjekter.

Finansstudent ved NHH, Ingemar Hovland, synes det er ekstra givende å se hvordan deres funn kan ha betydning for flere aktører.

– Å kunne balansere økonomisk gevinst med miljøbevissthet er et viktig tema for mange, sier Hovland.

Skal testes i praksis

Sommerens prosjekt har vist hvordan fremtidens arbeidstakere og deres innsats og initiativ kan bidra til å løse komplekse utfordringer i havvindbransjen. Teorien vil først bli testet på GoliatVIND, et demonstrasjonsprosjekt for flytende havvind i Barentshavet, før tiltakene eventuelt rulles ut i stor skala på Utsira Nord og andre større havvindprosjekter. Blant tiltakene er å installere kameraer for å overvåke fugleaktiviteten i området. Det vil gi konkrete data på hvordan fuglelivet påvirkes, og hvor effektive tiltakene er.

– Det er svært oppmuntrende for utviklerne å se at miljøtiltak ikke truer forretningsmodellen. Dette gjør det mye enklere å implementere slike løsninger i praksis, sier Magnus Vestrheim, prosjektleder i Source Galileo Norge.

Verdifull læring

Tiril Vestrheim, som nylig fullførte sin masteroppgave i fiskeribiologi og forvaltning ved UiB, reflekterer over det hun har lært gjennom sommerens prosjekt.

– Bærekraftige løsninger som ivaretar økosystemet er avgjørende. Denne sommeren har vist meg hvordan slike tiltak kan integreres i større prosjekter uten økonomisk kompromiss. Dette er noe jeg vil ta med meg videre, hun med et smil.

Maria Carlsen, Tiril Vestrheim og Ingemar Hovland på scenen sammen med Source Galileos John Harald Log (t.v.). Foto Haugaland Vekst / Sildikon Valley.

(Tekst og foto fra pressemelding.)

Forrige
Forrige

Samles under ett navn: Presto!

Neste
Neste

Kommentar: Nortraships opprettelse og om det å holde orden i felles bo