Deep Wind Offshore søker om havvindområde i Sverige 

Havvindselskapet har sendt inn søknad for bygging og drift av havvindparken Olof Skötkonung på den svenske østkysten. Dette meldte DWO lille julaften.

Knut Vassbotn leder Deep Wind Offshore.

– Deep Wind Offshore ser et stort potensiale for havvind i Sverige, og vi har de siste årene utviklet to områder der. Ved å sende inn denne søknaden er vi virkelig i gang, sier Knut Vassbotn, CEO i Deep Wind Offshore. 

Olof Skötkonung vindkraftverk ligger i Bottenviken, nordøst for Gävleborg og Uppsala. Det planlagte området ligger ca. 53 km fra Gävle og 58 km fra Östhammar. Parken vil være på maks 70 vindturbiner. 

Olof Skötkonung anslås å produsere inntil 7,5 TWh strøm per år, noe som tilsvarer store deler av Gävleborgs og Uppsala fylkes strømforbruk. Vindparken kan også bidra til utslippsreduksjon av CO2 på 3,2 millioner tonn, tilsvarende 68 prosent av utslippene fra industri, avfall og kraft. 

 – Vi bygger lokalt i alle våre markeder, med lokalt ansatte og lokale leverandører. Vi mener at norsk offshorekompetanse og svensk industritradisjon er en perfekt kombinasjon for utvikling av havvind i Sverige, sier Vassbotn. 

Utviklerdrevet marked 

Deep Wind Offshore utvikler områder for flytende og bunnfast havvind i Norge, Sverige og Sør-Korea.  

– Vi bruker tiden godt på alle våre prosjekter, for optimal ressursutnyttelse, og er klare når Utsira Nord-prosessen kommer i gang igjen, sier Vassbotn. 

Det svenske havvindmarkedet er i større grad enn det norske et såkalt utviklerdrevet marked. Det vil si at utviklerne selv styrer prosessene og får godkjenning av myndighetene i de ulike fasene. Og at utviklerne velger navn på sine felt. Olof Skötkonung var en svensk konge som levde rundt år 1000 og beseiret Olav Tryggvason i slaget ved Svolder

Utmerket for hydrogenproduksjon 

Deep Wind Offshore har også partnere innen både land- og havbasert hydrogenproduksjon, som kan bli en viktig del av løsningen for prosjektet. 

– Med store industrier som vil bruke hydrogen i fremtiden, er de svenske prosjektene utmerket for både produksjon av kraft til nettet og for produksjon av hydrogen, sier Vassbotn. 

(Tekst og foto fra pressemelding.)

Forrige
Forrige

Nytt Enova-program for hydrogen og ammoniakk til maritim sektor

Neste
Neste

Tidlig julegave til Knutsen