Vippekranen på Indre kai

Har du i det hele tatt lagt merke til den? Vippekranen på Indre kai i Haugesund? Om ikke, er det ikke kranens skyld. For den har stått der fra 1904.

Foto SMe.

Kaien du går på akkurat her ble nemlig opparbeidet i 1904. Bakgrunnen var en storbrann i 1899 som ødela sjøhusbebyggelsen i området. Man kastet seg rundt for å få på plass en lenge tiltrengt og etterlengtet dampskipskai. Ekspropriasjonskostnadene kom på 82.500 kroner, og selve byggingen av kaien på 111.000 kroner, til sammen 193.500 kroner, eller 15,3 millioner kroner i dagens verdi. Ikke mye vil kanskje vi tenke i dag, men et stort løft den gangen.

I arkivet til Haugesund Rederiforening ligger et omfattende skriv sorenskriver Søren Caspersen i 1968 oversendte Haugesund Rederiforening. Caspersen gjør rede havnens historie fra strandsteds- og ladestedstiden helt frem til nevnte årstall. Han var selv leder for havnestyret i perioden fra 1958 til 1968, altså i tiden han må ha befattet seg med skrivingen.

– Vi vil herved få takke Dem hjerteligst for det eksemplar av skriftet om Haugesund havnevesens historie som De har vært så elskverdig å overlate vår forening, heter de i takkeskrivet fra Rederiforeningen.

Med respekt å melde, den ærbødige tonen i Rederiforenings takkeskriv til tross, så vil det være å gå for langt å si at Caspersens historiefortelling er særlig lesverdig. Ikke fordi den ikke inneholder mange detaljer, men på grunn av måten alle disse detaljene fremstilles. Ren oppramsing. En moderne leser vil fort falle av, men en av detaljene har vi i alle fall fått med oss.

Vippekranen på Indre kai.

Der har den altså stått i vær og vind i langt over hundre år. Etter alle årene med lasting og lossing av sildekasser og annet, er det blitt mange år deretter i arbeidsløshet og med bøyet nakke. Få legger merke til den lenger, men den blir fortsatt tatt hånd om. Et malingsstrøk i ny og ne. Litt smøring.

Og godt er det!

Vippekranen på damskipskaien i 1914. Foto Haugesund Rederiforenings arkiv / Haugalandmuseets bildesamling.

(Tekst: SMe. Kilder, foruten Søren Caspersens historieskriv, “Haugalendingen 2017-2018”, kap. “Dampskipskaien i Haugesund - En fugl Fønix opp av asken” av Grethe Paulsen Vie.)

Forrige
Forrige

Høringsuttalelse – krav om nullutslipp av klimagasser fra ferjer og hurtigbåter

Neste
Neste

Økt rate i ny korttidskontrakt