Samarbeid om CO2-korridor mellom Nederland og Norge

I forrige uke ble det signert flere samarbeidsavtaler mellom Nederland og Norge om både hydrogen og CCS (karbonfangst og lagring). Haugaland Næringspark ble i tillegg invitert til en mindre stakeholdersamtale med hans kongelige høyhet Kong Willem-Alexander.

Bak f.v..: Jasper Heikens, Ecolog, Nicolette Dijkshoorn, ABN Amro Bank, Dorine Bosman, Port of Amsterdam, Tiril Fjeld, Haugaland Næringspark, Jacob Limbeek, Ocap, Gert-Jan Nieuwenhuizen, Port of Amsterdam, Jan Erik Berre, Dnb Bank, Hugues Calmet, Dnb Bank. Foran f.v.: Paul Vonk (Tata Steel) og Bjørgulf Hauklidsæther Eidesen (signerer).

En av avtalene som ble signert var mellom Horisont Energi, Tata Steel, Ecolog, Port of Amsterdam, DNB, ABN Amro og Haugaland Næringspark.

Viktig for Gismarvik CO2-Hub

- Samarbeidet har som intensjon å etablere en korridor for CO2 mellom Nederland og Norge. Avtalen kan være et viktig skritt på veien for Gismarvik CO2-Hub som er planlagt å stå klar i 2029, sier daglig leder i Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld.

Huben er planlagt utviklet i flere trinn, med en kapasitet på inntil 24 millioner tonn CO2 per år, noe som tilsvarer om lag halvparten av Norges årlige CO2-utslipp. Prosjektet kan spille en nøkkelrolle for å håndtere utslipp fra lokale industrier i Rogaland. Lokal håndtering av CO2 kan bidra til å sikre fremtidig virksomhet på anleggene samtidig som dette er noe nye industriaktører i næringsparken har behov for.

Egen samtale med kongen

Avtalen ble signert i forbindelse med kong Willem-Alexanders besøk i Norge i forrige uke. Signeringen foregikk i Haakonshallen i Bergen, og Tiril Fjeld representerte Haugalandet sammen med ordfører i vertskommunen Tysvær, Monika Lindanger. Fjeld ble invitert med aktørene videre til Oslo for nye møter der. Ambassaden hadde også invitert Haugaland Næringspark til en stakeholdersamtale i Oslo med  Hans kongelige høyhet Kong Willem-Alexander.

- Hans majestet var hyggelig, kunnskapsrik og interessert. Det var et veldig fint møte. Jeg vil ellers rette en takk til den nederlandske ambassaden for flotte dager i Bergen og Oslo med viktige møter mellom industriaktører i de to landene. Den røde tråden i samtalene var samarbeid og felles ambisjoner om å lykkes med lavkarbon-industriutvikling og energitransformasjon. Vi gleder oss til den videre prosessen, sier Fjeld. 

 
Avtalen kan være et viktig skritt på veien for Gismarvik CO2-Hub.
— Tiril Fjeld
 

 (Tekst og foto hentet fra pressemelding.)

Forrige
Forrige

Annonse i Maritim Rapport 2025 - for synlighet i klyngen!

Neste
Neste

Ny storordre til Salt