Årlig middag for maritime avgangsstudenter i Haugesund Rederiforening
Tradisjonen tro ble de maritime avgangsstudentene ved Fagskolen Rogaland, studiested Haugesund, og HVL “overlevert” næringen under en høytidlig sammenkomst i den lokale skipsfartsnæringens egen storstue.
Så er kanskje likevel ikke “overlevert” det rette ordet. Studentene har måtte gjøre en stor og selvstendig innsats for å nå målet om et vitnemål som etter obligatorisk fartstid vil utløse de påkrevde sertifikatene for å kunne seile maskinist eller styrmann, og på sikt kanskje maskinsjef eller kaptein. Men at Fagskolen Rogaland og Høgskolen på Vestlandet nå har gjort sin del av jobben og at resten er avhengig av kandidat og rederi, er det ingen tvil om.
- Det er et stort behov for dere, understreket Per Stange på vegne av rederiene.
Han er til daglig HR-direktør i Solstad Offshore. Stange valgte også å rette søkelyset mot utfordringene knyttet til mobbing og trakassering til sjøs.
- Hele bransjen er opptatt av dette. Sjøfartsdirektoratets siste undersøkelse forteller at 27 prosent har opplevd mobbing og trakassering de siste tolv månedene. Dette er en ukultur vi ikke vil ha.
Han vektla også ønsket rederiene har om å få flere kvinner til sjøs.
- Vår strategi er å gjøre shipping mer attraktivt for kvinner. Her må vi bli enda flinkere enn i dag. Dere kan være med å gjøre arbeidsmiljøet om bord bedre, sa Per Stange til studentene som under middagen omfattet mest gutter, men også en del kvinnelige kandidater.
Jorunn Steensnæs talte til studentene på vegne av både Fagskolen og HVL. Hun er selv instituttleder for maskin- og maritime studium ved Høgskulen på Vestlandet.
Steensnæs gav studentene seks gode råd på veien, før hun avsluttet med disse ordene til rederinæringen:
Nå har vi etter beste evne gitt studentene våre den ballasten vi kan gi dem for å være rustet for arbeidslivet. Nå er det opp til dere å forvalte dette videre og ta vare på kadettene. Vi vet at dere gjør en god jobb her, for vi kjenner dere, men likevel:
Ta godt imot studentene våre fra både fagskole og høgskole, og gi dem en god start til sjøs!
Hans Erik Lerstad er avgangsstudent nautikk ved HVL. Han er dessuten trønder, og det forklarer dialekten, men kanskje også og den humoristiske tonen i talen han holdt på vegne av studentene.
- Hei, for dere som ikke kjenner meg, heter jeg Hans Erik. No ska æ prøv å hold en liten tale om kos herre tre åran i Haugesund har vorre. Nånn vil kanskje sei det e litt dumt å sett ein trønder te å hold tale. Men æ ska prøv å SNAKK TYDELIG. Det e lov å si hæ. Kanskje gidde æ å gjenta. Ja skjønt itj akkurat koffer det sku vårrå mæ, men når æ skjer rundt mæ så va det kanskje ikke så mang anja kanditata læll. LÆLL betyr uansett eller likevell, smilte Hans Erik Lerstad og fortsatt med å dra gjennom disse nevnte tre studieårene som ikke levnet forsamlingen noen tvil om at det ikke bare har vært harde studier, men også mye morro.
Så avsluttet likevel kandidaten i en ærbødig tone:
- Æ vil på vegne av heile gjengen sei tusen takk te Rederiforeninga. Som e så snill og har den her meddan og kvelden her for oss. Det sett vi veldig pris på. Fint å få en skikkelig avslutningskveld med alle sammen……. jada trivelig å se dere fra fagskulen og. Så helt te slutt vil æ be om at all heve glassan sin, så tar vi ein skål for all sammen!
(Tekst og foto SMe)