Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet bytter navn

Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Statsministerens kontor

Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte mandag 4. september Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet i Stavanger. Han varslet da at både Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet vil få nye navn fra 1. januar 2024. Oljedirektoratet skal skifte navn til Sokkeldirektoratet, mens Petroleumstilsynet vil endre navn til Havindustritilsynet.

Kilde: Regjeringen

Statsministeren la vekt på at både Oljedirektoratet og Petroleumstilsynet bidrar til det viktige arbeidet med å utvikle norsk sokkel videre, både innen olje og gass og innen nye næringer som transport og lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler. Oljedirektoratet har eksempelvis kartlagt mulige CO2-lagre på norsk sokkel og bistår Olje- og energidepartementet i å legge til rette for videreutvikling av transport og lagring av CO2. I tillegg jobber direktoratet med mulighetene for utvinning av havbunnsmineraler.

I Petroleumstilsynet pågår det et arbeid med å etablere HMS-regelverk for havvind. Tilsynet har også fått ansvar for sikkerhet og beredskap knyttet til CO2-transport og -lagring og havbunnsmineraler.

– Gjennom disse navneendringene anerkjenner vi det viktige arbeidet direktoratet og tilsynet gjør i utviklingen av transport og lagring av CO2, havvind og havbunnsmineraler, sa statsministeren på et allmøte med de ansatte.

Dette er veldig bra. Dette er ikke bare en navneendring, men et viktig skritt på veien til å videreutvikle helhetlig kompetanse innenfor både eksisterende og nye næringer i tilknytning til havet
— Fride Solbakken

- Veldig bra

– Dette er veldig bra. Dette er ikke bare en navneendring, men et viktig skritt på veien til å videreutvikle helhetlig kompetanse innenfor både eksisterende og nye næringer i tilknytning til havet, sier daglig leder i Maritimt Forum for Stavangerregionen, Fride Solbakken.

Norge forvalter enorme havområder. Det er store muligheter for verdiskaping i fremtiden innenfor eksisterende og nye næringer, som blant annet havvind, utvinning av havbunnsmineraler, fangst og lagring av CO2, og offshore havbruk. Her vil det bli krevende avveiningen mellom miljø og økonomi, drift og utbygging til havs – og sameksistens mellom brukerne av havet.

- Det vil derfor være viktig å ha et kompetent organ som kan ha et overordnet ansvar for våre havområder når det gjelder å forvalte ulike lisens- og konsesjonsordninger, sikre et helhetlig overblikk og vekte de ulike interessene opp mot hverandre, sier Solbakken.

Forrige
Forrige

Kommentar: Navneskifter på direktorat og tilsyn– svært skuffende av regjeringen!

Neste
Neste

Kommentar: Ein skål for vegen mellom aust og vest!