Leserinnlegg: Redd IB på Vardafjell!
Kjære fylkesordfører Ole Ueland!
Jeg fullførte IB ved Vardafjell videregående skole våren 2022. Først ett år i internasjonal klasse i vanlig studieforberedende studieretning og så to år på IB gav meg en fantastisk lærerik og spennende tid på videregående skole. (Innlegg tilsendt Maritimt Forum fra Birgitte Brinchmann Steen, tidligere elev ved Vardafjell vgs.)
Jeg kommer aldri til å angre på at jeg valgte IB. Skapet mitt på skolen var stappet med lærebøker og skrivebøker som hjalp meg å legge et solid grunnlag for der jeg er i dag.
Jeg begynte å studere ved Northern School of Contemporary Dance (NSCD) i Leeds i England høsten 2022. Da oppdaget jeg for alvor hvor nyttig det hadde vært å ha hatt engelsk som undervisningsspråk i videregående skole. Man kan komme langt med vanlig «skole-engelsk», men det å ha vært nødt til å tenke engelsk og kommunisere på engelsk, er utrolig viktig når man er utenlandsstudent. Skole, hverdag, matbutikk, det sosiale, banken, ovs. Nå, med bare litt over et halvt år igjen til Bachelor-graden, er jeg en fullt ut integrert student ved NSCD. De eneste medstudentene mine sliter med, er å uttale fornavnet mitt riktig. Jeg heter Birgitte, ikke Bridget!
Jeg har valgt et yrke der jeg må regne med å arbeide internasjonalt i mange år. Som profesjonell danser jobber man med folk fra hele verden og må være forberedt på å ta jobber i ulike land. Det som er felles for de fleste, er at arbeidsspråket er engelsk. Jeg hadde nylig danseopphold i Belgia, Italia og Nederland, hvor også arbeidsspråket i denne bransjen er engelsk. Som IB-elev lærer man seg praktisk bruk av engelsk. Engelsk blir noe mer enn det man trenger på en vanlig handletur til butikkene i Oxford Street i London. Man må ikke bare snakke engelsk, man må også tenke engelsk. Det er først da man kan fungere i et internasjonalt arbeidsliv.
Som sagt har mitt yrkesvalg ført til at jeg må være forberedt på å arbeide internasjonalt i en god del år fremover. Likevel er det jo slik at en karriere som aktiv danser vanligvis er slutt innen man er 40 år. Etter det kan man gjøre andre spennende ting, både som danselærer og i andre yrker. Jeg er glad i byen min, og kan godt tenke meg å flytte hjem en dag. Da er det en ting som er svært viktig for meg. Skal jeg flytte hjem til Haugesund, vil jeg komme til en åpen og internasjonal by! En by som ser utover mot verden, og som oppfordrer de unge til å tenke internasjonalt. En internasjonal by har Haugesund International School for grunnskolen og IB for videregående skole. Slik tiltrekker vi oss flinke folk fra hele verden, og talentfulle unge haugalendinger får lyst til å flytte hjem. Det er en slik by vi vil ha!
Så, kjære Ole Fylkesordfører! Alle sier at du er en klok og klarsynt mann! Sørg for at det finnes IB-linje i både Haugesund og Stavanger i årene som kommer! Da er du på parti med fremtiden, og ikke den navlebeskuende fortiden!
Birgitte Brinchmann Steen - leder i ANSA Leeds