Legger til rette for integrert praksis i nautikkutdanningen

Regjeringen har i dag meldt at tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk skal tilpasses slik at utdanning og praksis blir et sammenhengende løp. Det er et godt skritt på veien mot at pilotprosjektet ved Høgskulen på Vestlandet om integrert praksis i utdanningen kan bli standard.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss åpnet den maritime uken i Haugesund tidligere i høst.

Pilotprosjektet ble etablert i 2022 etter sterkt ønske fra den maritime næringen representert ved Maritimt Forum og Skipsfartens Utdannings og Rekrutteringsforum (SURF) hvor sistnvente representerer rederier fra Austevoll i nord til Sandnes i sør.

Piloten har blitt godt tatt imot ikke bare av rederiene, men også av studentene ved blant annet at søkertallene til nautikk-studiet ved HVL er svært gode.

For at studieplassene med integrert praksis kan anerkjennes som opplæringsstillinger, ble det gjort en midlertidig tilpasning i kravet om opplæringsstillinger i tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk. Regjeringen har altså nå besluttet å forlenge denne tilpasningen, slik at den også gjelder kullet med oppstart 2025. Dette skal gjøre det lettere for rederier å ta imot studenter.

- Dette er vi veldig fornøyde med, sier Fride Solbakken, konstituert daglig leder i Maritimt Forum Nasjonalt.

- Tiltres! Dette er vi veldige fornøyde med! Samtidig må vi tenke utover kullet som har oppstart til neste år, og vi vil påpeke at Stortinget også må endre gradsforskriften for bachelorstudier fra 180 til 240 studiepoeng. Dette vil på permanent basis muliggjøre fireårige bachelorutdanninger slike som bachelorutdanningen i nautikk med integrert praksis, sier Sverre Meling, daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Marianne Sivertsen Næss er som fiskeri- og havminister ansvarlig statsråd.

- Maritim næring er viktig for Norge, og norske sjøfolk har høy kompetanse. Når vi utdanner morgendagens sjøfolk, er både teori og praktisk erfaring viktig. Det er tydelig at et sammenhengende utdanningsløp er attraktivt, og det at studentene har dette tilbudet kan ha en positiv effekt på rekrutteringen til maritim næring. Det er det viktig for meg å støtte opp om, sier hun.

 
Dette er vi veldig fornøyde med.
— Fride Solbakken og Sverre Meling
Forrige
Forrige

Maritim uke kom godt i mål

Neste
Neste

Tyskland interessert i norsk grønn maritim omstilling