Kunnskapsfestival for allmennheten

Gjennom Forskerdagene vil Høgskulen på Vestlandet vise frem forskningen sin for folk flest. Årets tema er energi i alle former. Og nå kommer det et eget innføringskurs i havvind ved HVL.

Havvindseminaret under Forskerdagene hadde betegnelsen “Fremtiden til norsk havvind – muligheter og utfordringer”. Professor og prodekan for forskning på HVL, Ole Andreas Brekke, ledet en panelsamtale med f.v. Jens Kristian Fosse, dekan Fakultet for ingeniør- og naturvitskap ved HVL, Terje Halleland, storingsrepresentant og medlem av energi og miljøkomiteen, Karianne Kojen Andersen, Innovation Manager, GCE Ocean Technology Innovation, og Arne-Christian Mohn, ordfører i Haugesund.

Onsdag den 20. september inviterte HVL og Forskerdagene til havvindseminar. Et fullstappet seminarrom fikk blant annet høre at et eget innføringskurs i havvind, tilsvarende fem studiepoeng, er på trappene hos HVL. Dessuten at bachelor- og masterstudenter er skattet vare hos Deep Wind Offshore.

Lokal verdiskaping

– De som gjør sine bachelor- og masteroppgaver hos oss, kastes rett inn i hva som er viktig for oss å få mer kunnskap om, sa Kjetil Jacobsen som er prosjektdirektør hos DWO.

Han begynte å arbeide med havvind hos Aibel allerede i 2010. Nå utgjør fornybart om lag halvparten av ordreboken til verftskonsernet hvorav havvind utgjør en betydelig andel. For nær to år siden gikk Jacobsen over til det DWO som nylig flyttet inn i nye lokaler i det såkalte «Telenor-bygget» i sentrum av Haugesund.

– Skal havvindutbyggingene like utenfor stuevinduene våre få lokal aksept, må de også gi lokal verdiskaping, sa Jacobsen.

Han viste til ESA som har til vurdering de norske konsesjonsbetingelsene på blant annet Utsira Nord. Ut ifra like konkurransevilkår for alle tilbydere i EØS, kan ESA komme til å kreve at norske ønsker om lokalt innhold må tones ned.

Den norske kyststrømmen

Ove Tobias Gudmestad er professor II ved HVL.

– Vindturbinene på Utsira Nord må ikke komme til å flyte fritt rundt etter første vinterstorm, sa Gudmestad.

Han viste til Kyststrømmen som kommer opp langs norskekysten etter at sterke vinder fra nord har presset vannmassene sammen lenger sør i Nordsjøbassenget og Østersjøen.

– Lisensene som skal tildeles ligger midt i den norske kyststrømmen, sa professoren og viste til behovet for god forankring av de flytende vindturbinene.

Seminaret ble avsluttet med en panelsamtale.

Arven etter Mohn

– Regionen har gjort en god jobb for å posisjonere seg inn mot mulighetene havvind kan gi. Jeg er glad for å se Nils Konrad Bua her i dag. Han kan ta opp arven etter det gode arbeidet Arne-Christian Mohn har gjort, sa stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP).

 
De som gjør sine bachelor- og masteroppgaver hos oss, kastes rett inn i hva som er viktig for oss å få mer kunnskap om.
— Kjetil Jacobsen, Deep Wind Offshore
 

(Tekst og foto SMe)

Forrige
Forrige

Røde Kors sin nye redningsbåt døpt i Smedasundet

Neste
Neste

Paris Knutsen døpt i Korea