Kransenedleggelse i Brooklyn på den ukjente sjømanns grav

På samme gravplass ligger Ole Helge Bakke, skytter og matros om bord på haugesundskipet “Anna Knudsen”, og den første nordmann drept under en FN-operasjon.

Foran støtten var for anledningen satt opp bilder av Ole Helge Bakke. Foto privat.

Kransenedleggelsen skjedde i et årvisst samarbeid på frigjøringsdagen den 8. mai mellom Jens Inge Egeland, utflyttet karmøybu og venn av krigsseilerne, og Haugesund Rederiforening.

I Store Norske Leksikon står det dette om Ole Helge Bakke:

Ole Helge Bakke var en norsk FN-tjenestemann. Han ble den første nordmannen som falt i FNs tjeneste, da han ble skutt og drept under oppdrag i Jerusalem 13. juli 1948.

Bakke ble født i Ringsaker, men bodde i Halden, deretter i Brooklyn i New York, USA da han tok jobb som sjåfør ved FNs hovedkvarter i november 1946. Bakke vervet seg der til tjeneste som sjåfør i den sivile UN Guard-tjenesten som bisto FNs meglere i Palestina, ledet av Folke Bernadotte – som selv ble drept to måneder senere. På oppdrag ble Bakke skutt og drept av en snikskytter på vei til Mount Scopus i Jerusalem, hvor Bernadottes gruppe hadde hovedkvarter, 13. juli 1948. Bakke ble hedret ved en minnehøytidelighet ved FN-hovedkvarteret, og senere gravlagt i Brooklyn.

I forbindelse med 60-årsdagen for starten på FNs fredsbevarende operasjoner i 2008 ble Bakke minnet som den «første FN-helt som falt i tjeneste».

Ole Helge Bakkes eget gravsted i Brooklyn. Foto privat.

Ole Helge Bakke kom som flyktning til Storbritannia i 1943 hvor han tok marinens skytterkurs. Den 1. juli 1944 mønstret han på i Glasgow som matros og skytter på motortankeren “Anna Knudsen” av Haugesund og seilte med henne til han mønstret av i Liverpool den 25. mai 1944.

Til stede ved kransenedleggelsen var foruten Jens Inge Egeland også hans venn og FN-veteran fra Libanon, David Chr. Wold, foruten Wolds mor Margaret Kathleen Wold, født Matchett.

- Hun var gift med Ragnar Wold som var instruktør i den norske treningsleiren "Little Norway" i Canada. Margaret tjenestegjorde selv i norsk uniform på samme sted, forteller Egeland.

Motortankeren "Anna Knudsen". Foto Haugesund Rederiforenings bildearkiv.

(Tekst SMe)

Forrige
Forrige

Emilie Enger Mehl invitert til Haugesundkonferansen

Neste
Neste

Kommentar: Historieløst høringsnotat om endringer i sivilbeskyttelsesloven