Kommentar: Politisk industrisafari for en ny tid
Vi får en ny tid med nye politikere på Stortinget etter høstens valg, men verden er også i endring. Sikkerhet og beredskap utgjorde bakgrunnsmusikken da kandidater til et sete på Løvebakken var på safari Haugalandet rundt.
Havnedirektør Torfinn Gaupås orienterte på Husøy. I bakgrunnen ser Lasse Fredheim, tredjekandidat til Stortinget for Høyre i Rogaland, og Lisa Marie Ness Klungland, andrekandidat for Senterpartiet, ned på et containerskip.
Løver og flamingoer
Og løver fikk de også se, opptil flere. Aibel, Karmsund Havn, Hydro, Gassco, Haugaland Næringspartk og Equinor på Kårstø, mens skipene seilte langt der ute på verdenshavene som flamingofugler i soloppgangen. Derfor ble den maritime fortellingen presentert i bussen mellom stoppestedene.
Næringsforeningen, Haugaland Vekst og Maritim Forum stod bak safarien. I skjønn foreningen til beste for en forutsigbar næringspolitikk, god regionsutvikling og til beste for en forståelse av hvilken rolle energi, havn og skipsfart spiller når det sikkerhetspolitiske bildet er i endring.
For det sier sitt når 40 prosent av Europas behov for aluminium dekkes av norske aluminiumsverk, ikke minst Hydro på Karmøy, når 30 prosent av gassbehovet dekkes av leveranser fra Norge, styrt fra Gassco, og når norske rederier kontrollerer verdens femte største skipsfartsflåte målt i verdi og derfor utgjør en grunnplanke i rollen landet vårt har i NATOs samlede beredskapsplaner.
Naomi Wessel er andrekandidat for Rødt i Rogaland,
Verdens femte største skipsfartsnasjon
Dagen før hadde det vært møte i Haugesund Rederiforening hvor Den Norske Krigsforsikring for Skib opplyste om 3.300 forsikrede skip og flytende installasjoner til en verdi av 250 milliarder dollar, eller nær 2.600 milliarder kroner. I dette møtet kom også frem hvordan planene for norsk skipsfartsberedskap er utviklet fra første verdenskrig til i dag, herunder med opprettelsen av Nortraship den 22. april 1940 under regjeringens og kongens flukt fra den tyske okkupasjonsmakten. Nortraship eksisterer fortsatt i en form tilpasset dagens virkelighet. Og i dagens virkelighet er den norske skipsfartsberedskapene så god som noen gang tidligere.
Men også dette forutsetter en forutsigbar næringspolitikk, med hensyn til nettolønnsordningen og med hensyn til rederiskatteordningen. Blant annet.
Rederiene som er medlem av Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland eier og driver 262 skip med nær 8.000 sjøfolk om bord hvorav i underkant av 6.000 utenlandske og i overkant av 2.000 norske.
Havnedirektør Torfinn Gaupås, andrekandidaten til Stortinget for Arbeiderpartiet i Rogaland, Ruth Mariann Hop, og Frode Berge, gruppeleder for AP i Fylkestinget i Rogaland.
Energi og havn
Stortingskandidatene fikk i det hele tatt servert veldig mye informasjon med oppstart hos Aibel klokka 08.30 og retur samme sted klokka 15.30.
Lars Inge Hellestveit hos Aibel kunne fortelle om hvor viktig olje og gass fortsatt er og vil være, om betydningen av elektrifiseringen av sokkelen, om viktigheten for Aibel av prosjekter for avkarbonisering, om nye energiområder og selvsagt om betydningen havvind har for Haugesund sin hjørnesteinsbedrift. Som et frempek mot siste stoppested på rundreisen, trakk Hellestveit også frem hvor viktig Kårstø-anlegget er og har vært for Aibel.
Torfinn Gaupås hos Karmsund Havn tok imot på Husøy og fortalte der om 1.100 arbeidsplasser tilknyttet de etablerte bedriftene i dette havne- og næringsarealet. Fra toppen av en krane med utsyn over hele Karmsundet sørover og nordover, kunne havnedirektøren peke ned på et containerskip som lå til kai for lossing og lasting.
– I 2024 nådde vi en topp med 49.500 containere over kai her på Husøy, sa Gaupås.
Fra et maritimt ståsted var det mest interessante ved besøket hos Hydro hvor altavgjørende sjøveien er for aluminiumsverkets virksomhet.
– Vi har tett oppunder 400 skipsanløp per år, fortalte Eivind Skeie.
Frode Leversund hos Gassco kunne ikke bare fortelle om at Norge nå dekker 30 prosent av gassbehovet i EU og 25 prosent i Storbritannia etter at Russlands leveranser nærmest har falt bort etter utbruddet av krigen i Europa. Han kunne også utdype med å si at de norske gassleveransene gir en årlig verdiskaping på 600 milliarder kroner.
I Haugaland Næringspark fikk kandidatene til årets stortingsvalg blant annet høre om et flytende solkraftprosjekt.
– Målet er å utvikle flytende solkraft i nordisk klima. Dette er et viktig steg for å utnytte fornybar energi både på vann og i innsjøer, ved vannmagasiner og til havs, uten store naturinngrep, forklarte Tiril Fjeld.
Lederen for Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld, med solkraftprosjektet i bakgrunnen.
Et unnselig rør ned i bakken
Prosessanlegget på Kårstø er Europas største. Ned i bakken et sted midt i anlegget går et gassrør som bringer gass til Europa. Til tross for betydningen av dette røret, ser det egentlig litt unnselig ut. Det bøyer liksom nakken og forsvinner ned i dypet med store verdier.
Slik er det med mye av regionens verdiskaping. Den er ikke synlig før man ser nærmere etter, men da blir de fleste desto mer imponert. I den grad politikerne ikke var kjent med regionens rike verdiskaping, eller med rollen regionalt næringsliv spiller i de nye sikkerhetspolitiske perspektivene som har fremstått for oss de siste årene, er det å håpe at dette står klinkende klart etter omtalte industrisafari.
Og da er ikke engang PRSI-en på Killingøy nevnt. Den som kom på bordet i Det hvite hus etter røreksplosjonene i Østsjøen i 2022. Men under besøket hos Gassco ble også beredskapssenteret for reparasjon og ivaretakelse av rørsystemer på havbunnen verden rundt omtalt.
Det er nesten som om regionen vår spiller en geopolitisk rolle. Ikke sant?
Kommentar v/ Sverre Meling - daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland