Kommentar: Noe må det være med den kapitalismen

Kultur, kreativitet og kapitalisme kan vi kanskje si? I alle fall avslører de årvisse utstillingene ved Rijksmuseum i Amsterdam at den europeiske kolonialismen og kapitalismen har kastet ett og annet av seg. Også av det gode, om noen skulle være i tvil….?

"Sigøynerpiken" (ca. 1625) av Frans Hals. Wikipedia.

Rubens i Antwerpen. Rembrandt i Amsterdam. Vermeer i Delft, og Hals i Haarlem. Det er sistnevnte Morgenbladet nå har viet oppmerksomhet, Frans Hals, sammen med Rijksmuseum, men i fjor var det Vermeer, lysets mester. Vi snakker om spektakulære kunstutstillinger.

I det nordvestlige hjørnet av Europa. Hva Max Weber tenkte på da han skrev «Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd». At det var en eller annen sammenheng mellom de to fenomenene, protestantisme og kapitalisme. Max Weber, forrige århundres største sosiolog.

Jo da, det synes å være en sammenheng. Mellom Nederlandenes handel med fjerne himmelstrøk, og da inkluderes Antwerpen i dagens Belgia, hvor Frans Hals var født, og en kreativitet vi må få lov til å være stolte av i det nordvestlige hjørnet av Europa til tross for kapitalismens koloniale utbytting. For her skaptes den nederlandske gullalderen i malerkunsten.

Uansett; Frans Hals sine borgerlige motiver, av egentlige mennesker, ville ikke ha blitt til i et annet samfunn enn nettopp det nederlandske. Hvor valget stod mellom et spansk, autokratisk herredømme understøttet av den katolske kirken og en slags nasjonal frihet i reformatorisk ånd, før tanken om nasjonalismen var født. En frihetskamp i spennet mellom republikk og monarki, katolisisme og kalvinisme. En spenning som skapte en særegen liberalitet.

1600-tallets Frans Hals.

Vel, la oss ikke dvele mer ved ham. Du kan selv lese Espen Hauglids anmeldelse av Rijksmuseum sin Hals-utstilling. Poenget som her forsøkes formidlet, … det er ikke så mye mer enn det som i grunnen er ganske mye:

Vi har altså vitnesbyrd om en utrolig kreativitet i det nordvestlige hjørnet av Europa midt under kapitalismens gjennombrudd. Frans Hals er bare ett eksempel. For egen del nevner jeg, ja egentlig ingen andre enn;

alle som klarer å skape ny næringsvirksomhet!

Hvor denne kreativiteten er kommet fra, vites ikke. Kildene kan nok være likeså flerfoldige som Hals sine penselstrøk, selv om noen antydninger har fremkommet her. Hva vi likevel bør vite, er at kreativiteten må gis livsvilkår! Om enn selvsagt ikke på utbyttings grunn. Så får vi heller finne ut av hvordan det skal forstås.

Det er egentlig ikke noe annet politikk handler om!

Forrige
Forrige

Havnekraft mottar over 20 millioner fra Enova til ytterligere landstrømsatsing

Neste
Neste

Aibel i samarbeid om havbruk