Kommentar: DeepOcean i 25 – Guyana er en fortsettelse

Som klangbunn til undervannsentreprenørens kontrakt med ExxonMobil, ligger Normand Tonjers seismikkoppdrag i Mexicogulfen tilbake i år 2000. Nei, vi snakker ikke om dagens dame.

Normand Tonjer anno 2001.

Historien gjentar aldri seg selv, men den er full av spor som det kan være mer eller mindre spennende å følge. I en annen sak har vi omtalt «Guyana-kontrakten» som DeepOcean nylig meldte. I atter en annen sak har vi omtalt en ny langtidskontrakt for konstruksjonsskipet Normand Tonjer.

I dette ligger noen sammenhenger vi nok vil mene det nettopp er, … spennende å følge.

Den 8. april i år fyller DeepOcean 25 år. Etter kun ett år var det første utenlandsoppdraget på plass. Det som den gangen var Normand Tonjer, bygget i 1983 og ombygget i 2000 for blant annet å kunne betjene en helt avgjørende viktig survey-kontrakt med Statoil som DeepOcean hadde vunnet i februar dette året, denne Normand Tonjer gikk en tur til Mexicogulfen hvor hun ble engasjert med å sette ut og samle opp 250 noder på et 25 kvadratmeter stort område. Et slags seismikkoppdrag med andre ord, selv om det var et annet fartøy som skjøt seismikken.

Siden den gangen er DeepOcean blitt et internasjonalt selskap. Den nye kontrakten i Guyana er bare ett eksempel på dette. Alt har en begynnelse, og begynnelsen til denne internasjonalisering er altså å finne på det amerikanske kontinentet, hvor nettopp også Guyana er beliggende.

Siden den gangen har også Solstad Offshore utviklet seg. Da «datidens» Normand Tonjer ble bygget om, var det som en del av rederiets «subseatransformasjon» etter børsnoteringen i 1997 som muliggjorde denne transformasjonen. Solstad tok også en tredjedels eierposisjon i DeepOcean ved etableringen. Det gjorde også Østensjø Rederi. Resten tok gründerne seg av.

I 2010 ble dagens Normand Tonjer bygget, hun som altså nylig har vunnet en langtidskontrakt, forhåpentligvis, og etter alle solemerker gitt dagens marked, med en god rate.

Ja, med en god rate. Etter sitt første hele driftsår i 2000, kunne DeepOcean presentere et overskudd på to millioner kroner mot et underskudd på en million kroner året selskapet ble etablert, altså i 1999. Siden har det gått opp og ned, men i jubileumsåret går det etter alle solemerker på ny opp, gitt dagens marked.

Aktivitetene internasjonalt generelt, og i Amerika spesielt, bidrar nok til dette. Som i år 2000.

Guyana er bare en fortsettelse. Slik det må være i selskaper som bygger for fremtiden.

Kommentar v/ Sverre Meling jr. - daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Forrige
Forrige

DNV Fagseminar: 13. mars - Quality Hotel Maritim Hgsd.

Neste
Neste

Atten måneders kontrakt til Solstads Normand Tonjer