Grønt lys for GoliatVINDs konsekvensutredningprogram

Energidepartementet har godkjent GoliatVINDs forslag til konsekvensutredningsprogram. Om få uker vil selskapet sende inn søknad om konsesjon.

Gunnar Birkeland leder Source Galileo Norge. Foto Thomas Mortveit. 

I tråd med havenergiloven vil Goliatvind AS om kort tid sende inn søknad om konsesjon. Dersom prosjektet innvilges konsesjon, vil det bli verdens første demonstrasjonsanlegg med turbiner og flytere over 15 MW. Det vil kunne gi et betydelig eksportpotensial for den norske leverandørkjeden. Bak selskapet står Odfjell Oceanwind, Source Galileo, Kansai Electric Power og ENEOS Renewable Energy.

– Vi er svært glade for godkjenningen av konsekvensutredningsprogrammet. Det er et viktig steg til konsesjon. For å møte Enovas tidsfrist og for å være konkurransedyktige globalt, er vi avhengige av at en konsesjon gis i 2025. I lys av utsettelsen av Utsira Nord, og at andre land har kommende prosjekter i nær fremtid, representerer GoliatVIND et nøkkelprosjekt for å sikre Norges posisjon innen flytende havvind, sier Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge og Goliatvind AS.

Goliatvind AS vil snarlig sende inn selve konsekvensutredningen og samtidig søke konsesjon for prosjektet.

– GoliatVIND vil som demonstrasjonsanlegg bidra til å etablere norsk leverandørkapasitet og redusere den tekniske risikoen for flytende havvind i Norge. Dette vil resultere i redusert risiko og lavere kostnad for utbygging av flytende havvindprosjekter i Norge, i første omgang for de planlagte utbyggingene i områdene kalt Utsira Nord og Vestavind B, forklarer Birkeland.

Til sammenligning, i kapasitet og antall turbiner, er GoliatVIND om lag 5-7 prosent av størrelsen til den planlagte Utsira Nord-utbyggingen. Prosjektet forventes å gi en årsproduksjon på om lag 320 GWh, tilsvarende energiforbruket til rundt 18 000 norske husholdninger.

- Det er et betydelig bidrag til kraftbalansen og forsyningssikkerheten i området rundt Melkøya og regionen ellers, og det er i tråd med intensjonen i regjeringens “Kraft- og industriløft for Finnmark”, heter det i en pressemelding.

(Tekst SMe som utdrag av pressemelding.)

Forrige
Forrige

Tyskland interessert i norsk grønn maritim omstilling

Neste
Neste

Headhunted tilbake til Havyard