Fra Otto Ruge til Christian Haaland

Eller kanskje heller fra forsvarsjefen til skipsrederen i Haugesund. Et noe uvanlig postkort fra krigens dager er kommet for dagen.

Forsiden og baksiden av postkortet poststemplet den 24. april i Oslo, men sendt fra tysk krigsfangenskap i Tyskland.

Vi har fått det i hende fra Eivind Thomas Haaland, barnebarn av Christian Haaland. Det er poststemplet i Oslo den 24. april 1942, men da etter å ha vært sendt fra Otto Ruge i tysk fangenskap til Rederforbundet i Oslo for derifra å ha blitt videresendt til Haugesund.

På tidspunktet for avsendelsen må Ruge ha sittet i festningsarrest på Königstein i Sachsen. Bildet på postkortets forside tyder på det. Ifølge Norsk Biografisk Leksikon ble han senere flyttet til Polen og deretter til Luckenwalde ved Berlin.

Som norsk forsvarssjef måtte Otto Ruge den 10. juni 1940 kapitulere for den tyske okkupasjonsmakten. Han ble sendt i tysk krigsfangenskap hvor han satt til krigens slutt.

Det fremgår av postkortet at Christian Haaland har sendt Otto Ruge en brosjyre over norsk skipsfart. Christian Haaland var president i Norges Rederforbund fra 1937 til 1939, og dette kan forklare forsendelsen, men ikke nødvendigvis. Ruge skriver tilbake at han har vist brosjyren til «mine franske kamerater». Det kan ha vært franske offiserer som ble krigsfanger under det tyske angrepet på Frankrike i mai 1940. Postkortet har videre blant annet denne ordlyden:

Hjertelig takk for brosjyren over Norges skipsfart. Jeg har supplert med litt fransk tekst og mine franske kamerater har studert den ivrig. Den har lært dem meget om Norge og om oss. Og om hvad fritt initiativ i et fritt land har bragt oss og atter skal bringe oss.

Hva brosyren kan ha inneholdt er vanskelig å si, men det kan ikke ha vært sensitive opplysninger. Ruge har også måtte være forsiktig i sitt svar, men sensuren har altså likevel sluppet gjennom hentydningen til «fritt initiativ i et fritt land».

Josef Terboven innkalte norske redere

Uten at det hører til historien om postkortet, kan likevel nevnes at Christian Haaland, sammen med 150 andre norske skipsredere, ble innkalt til et møte i stortingsbygningen den 15. juni 1942 hvor Reichkommisar Terboven personlig holdt en truende tale. Han krevde redernes medvirkning til å få skipene i uteflåten hjem, altså de som seilte i alliert tjeneste. Det kom til forhandlinger hvor Christian Haaland, som tidligere rederpresident, deltok i et forhandlingsutvalg bestående av sju hvor Terboven også hadde krevd tyskvennlig representasjon. For Haaland og flertallet i utvalget var det imidlertid utelukket å etterkomme kravet om å over radio å forsøke å hjemkalle skipene.

Dette kunne ha fått alvorlige konsekvenser for Christian Haaland og hans likesinnede i forhandlingsutvalget, men utrolig nok døde saken hen. Antydninger til svar på hvorfor, samt flere detaljer, kan du finne i «Mitt skip er laster med, Haugesund Rederiforeningens 100-års historie fra 2010.

 
... om hvad fritt initiativ i et fritt land har bragt oss og atter skal bringe oss.
— Otto Ruge
 

(Tekst og foto SMe)

Forrige
Forrige

Kosteffektivt + Klimavennlig + Kult = Kystdesign

Neste
Neste

Velkommen til Marianne Sivertsen Næss!