En ny vår for maritim utdanning
Etter 150 år med maritim utdanning i Haugesund uten øvingsbåt, er den tidligere redningsskøyten Hjelm Waage nå på plass ved Karmsund vgs. – Kjempekjekt, sier elevene.
Behovet for øvingsbåt i tidligere tider var nok mindre enn i dag. Unge reiste tidlig ut på sjøen, fikk praktisk erfaring og gikk i land for å ta teoretisk utdannelse, eller båtliv var en del av oppveksten. Ettersom vegtransport mange steder har avløst ferger og hurtigbåter, har behovet for nærhet til båt og sjøliv bare økt.
Dette er det ene.
Det andre er at nye fagplaner stiller større krav til praksis i den maritime grunnutdanningen. For det er den maritime grunnutdanningen vi snakker om i anledning Karmsund vgs. Skolen har tre klasser på VG2 og VG3 foruten et voksenopplæringstilbud. Det er på dette nivået grunnlaget legges for dem som velger et yrkesrettet skoleløp mot en karriere på sjøen.
– Vi får ikke bare ny øvingsbåt. Vi bygger også nytt bygg på skoleområdet vårt hvor vi skal samle all videregående maritim utdanning ved Karmsund. Sammen med Fagskolen sitt byggeprosjekt, får vi på plass en hel maritim utdanningsklynge her ved Karmsundet, sier rektor Kjell Inge Bråtveit.
Et par hundre elever var til stede da Karmsund vgs. stolt viste frem den nye øvingsbåten. Rogaland Fylkeskommune har tatt et krafttak for maritim utdanning hva angår opprettelsen av klasser så vel som nytt skolebygg og ny øvingsbåt. Samtidig har Haugesund Rederiforening bidratt til finansieringen av båten.
– Dette blir en veldig god båt for oss. Folkene våre har lett lenge, sett på flere båter, men Hjelm Waage kom best ut. Nå er den sertifisert for et mannskap på seksten, men vi bygger om til en sertifisering for 35, sier Bråtveit.
En del av arrangementet rundt den nye øvingsbåten var at elever på VG2 viste frem en redningsøvelse med personell i sjøen som skulle ta seg over i en redningsflåte. Elevene får opplæring i dette hos Maersk Training på Bleivik som en del av utdanningstilbudet.