En krone investert gir fire tilbake
Jarand Hindenes i International SOS var eneste myke trafikant i et felt av teknologiforedrag under Subsea Operations Conference. – Mennesket utvikler seg ikke like hurtig som det teknologiske omgivelsesbildet, var ett av arbeidsmedisinerens mange utsagn.
– Det oppstår en uro i mennesket når en fornemmer muligheten for å bli erstattet av teknologi, eller ikke klarer å følge med. Dette handler om mental helse, et tema som er blitt stadig mer aktuelt de siste tiårene, sa blant annet Hindenes.
Blant publikum satt mange som arbeider med digitale løsninger. De lyttet.
– Jeg er likevel optimist selv om jeg ikke er helt sikker på om verden er blitt et bedre sted for menneskene å være etter lanseringen av internett, sosiale medier, kunstig intelligens og fjernstyrte løsninger, men kanskje. Og det kan ordne seg til det bedre, men ledere må forstå at mennesket grunnleggende sett er slik det var for mange tusen år siden. I dag har vi mange verktøy for å måle trivsel. Slike verktøy gir kunnskap for bedre ledelse, sa Jarand Hindenes.
Han sa videre at sykefraværet er noe lavere på sjøen og i offshore sammenlignet med arbeid på land, men poengterte at den digitale revolusjonen kan ha gjort det vanskeligere å være borte hjemmefra enn tidligere.
– Den gangen hørte man ikke om det som skjedde hjemme, og paradoksalt nok kan dagens tilgang til hyppige oppdateringer bare forsterke følelsen av sosial isolasjon for mange på båt eller rigg samtidig som det for andre kan virke motsatt, sa Hindenes.
Verdens Helseorganisasjon har regnet seg frem til at kostnadene globalt knyttet til depresjon og angst beløper seg til 10 billioner kroner årlig.
– Husk at en krone investert i forebygging og tiltak kan gi en gevinst på fire kroner i helse og arbeidsevne, avsluttet Jarand Hindenes.
(Tekst og foto SMe)