DWO styrker seg i Sverige
Havvindutvikler Deep Wind Offshore har sendt inn søknad om å utvikle og drive et flytende havvindprosjekt utenfor Stockholm. I første fase vil det være på 1,5 GW.
Den svenske regjeringen har mottatt den første søknaden om oppføring av en flytende havvindpark utenfor Stockholm etter at Deep Wind Offshore nå har sendt inn sin plan for å bygge ut vindparken Erik Segersäll i Østersjøen. Elektrisitetsproduksjonen vil i første fase være på rundt 6,5 TWh, tilsvarende Stockholms bys totale årlige strømforbruk.
- Med dette styrker DWO sin posisjon i det svenske markedet, heter det i en pressemelding.
Erik Segersäll er selskapets andre søknad om etablering av havvind i Sverige på kort tid. Den første søknaden, om den bunnfaste havvindparken Olof Skötkonung i Bottenhavet, ligger også på regjeringens bord og er videresendt til fylkesstyret i Uppsala.
– Etter tre år i det svenske markedet, er vi svært fornøyde med å ha levert inn søknader for ett bunnfast og ett flytende prosjekt. Vi har allerede nådd en viktig milepæl i det første prosjektet. Dette bekrefter at vi har en solid portefølje, sier CEO Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore.
Vil gi strøm til hele Stockholm-regionen
Den flytende vindparken Erik Segersäll er planlagt rundt 74 km øst for Nynäshamn og kan nå strømforbrukere på fastlandet og på Gotland. Området er utpekt som energiområde egnet for vindkraft i Havs- og vattenmyndighetens forslag til nye planer. Havvindparken vil ikke være synlig fra land.
- Vindparken har et areal som muliggjør potensielt samlet installert effekt på 4,5 GW gjennom flere faser av utbygging. Dette vil gi en samlet årsproduksjon på inntil 19,5 TWh og tilsvare forbruket til Stockholm-regionens 2,5 millioner innbyggere. I første fase planlegges en strømproduksjon på 6,5 TWh, det samme som forbruket til Stockholms bys innbyggere, heter det videre i pressemeldingen.
Den bunnfaste vindparken Olof Skötkonung anslås på sin side å produsere inntil 7,5 TWh strøm per år, noe som tilsvarer store deler av Gävleborgs og Uppsala läns strømforbruk.
– Vi er godt etablert i Sverige, med lokale ansatte som driver frem prosjektene. Som i alle markedene vi er inne i, vil vi samarbeide med leverandører rundt områdene vi utvikler og bidra til lokal verdiskaping, sier Knut Vassbotn.