Deep Wind Offshore befester posisjonen sin
Med solid lokal forankring har Deep Wind Offshore fortsatt klar sikt mot Utsira Nord. Nå har havvindselskapet også fått inn internasjonale krefter, for å styrke sin internasjonale satsing.
Det var slutten av en æra da de siste Telenor-ansatte flyttet ut av Øvregata i 2019, etter å ha holdt til i kvartalet siden 1970. På det meste var det en arbeidsplass for 400 Televerket-ansatte i Haugesund.
Året etter etablerte Knut Vassbotn og Hans Petter Øvrevik Deep Wind Offshore, sammen med eierne Knutsen Group, Haugaland Kraft og Sunnhordland Kraftlag. Nå blåser havvindselskapet nytt liv i Telenor-byggets øverste etasje.
– Dette er en viktig milepæl for selskapet, som markerer at vi står på egne ben. Vi satt godt hos Haugaland Kraft, men som følge av veksten, trengte vi større plass. Ved årsskiftet vil selskapet passere 50 personer totalt, hvorav 30 er lokalt ansatte tilknyttet hovedkontoret i Haugesund, sier Vassbotn.
Utsira Nord i horisonten
Fra sine nye lokaler kan de ansatte i Deep Wind Offshore skimte Utsira i horisonten. Vassbotn har sett mot Utsira Nord, som regjeringen har utpekt som Norges første fullskala flytende havvindfelt, siden selskapet ble stiftet.
– Det er her det skjer, og det er her utbyggingen vil merkes. For å lykkes med havvind i Norge må det skapes arbeidsplasser og verdier i berørte områder. Det skal vi få til. Sammen med en leverandørindustri i verdensklasse vil vi lede an for et regionalt grønt industriløft, sier Vassbotn.
Med konsortiet refererer han til partnerskapet med den franske statseide energigiganten EDF Renewables på Utsira Nord. EDF Renewables er selskapet bak Frankrikes første havvindpark, St. Nazaire, og landets første pilotprosjekt for flytende havvind, Provence Grand Large.
– Som følge av utbyggingen av St. Nazaire har GE etablert en egen nacelle-fabrikk (generatorhus som bladene festes på, red. anm.) like ved området. Ringvirkningene er enorme. Dette viser at vi mener alvor det når vi snakker om lokalt innhold.
Deep Wind Offshore og EDF Renewables er imidlertid ikke blant de syv konsortiene som har sendt inn søknad til Norges første bunnfaste havvindområde; Sørlige Nordsjø II. Vassbotn viser til at all innsats legges i å bli tildelt et område på Utsira Nord.
– Vi har stor tro på at Deep Wind Offshores uslåelige lokale posisjon og kompetanse i kombinasjon med EDF Renewables omfattende erfaring og finansielle styrke vil sikre denne posisjonen. Samtidig ser vi fremover. Norske myndigheter vil i årene fremover tilføre flere muligheter innenfor havvind. Som langsiktige aktører, ser vi frem til å jobbe mot både bunnfaste og flytende prosjekter i Norge.
Ny partner og ny eier
Deep Wind Offshore bygger for fremtiden. For å styrke de norske prosjektene og akselerere den internasjonale ekspansjonen, hentet de nylig inn en ny finansiell eier i britiske Octopus Energy. Investeringen fra Octopus vil bli finansiert utelukkende av britisk pensjonskapital, og transaksjonen er et ledd i Octopus’ plan om å satse 20 milliarder dollar på havvindinvesteringer i løpet av dette tiåret.
Octopus har allerede eierandeler i Lincs offshore vindpark og en av verdens største vindparker, Hornsea One i England, samt den innovative Borselle V vindparken i Nederland.
– Å få inn en aktør som Octopus på eiersiden i dagens investeringsklima viser at vi gjør mye riktig. Knutsen, Haugaland Kraft og SKL har dannet det ideelle grunnlaget for selskapet og vil fortsatt være sentrale eiere. Med Octopus styrker vi grunnlaget for selskapets internasjonale vekst og ambisjoner, sier Vassbotn.
Deep Wind Offshore har som mål å bygge 10 GW ny havvind globalt innen 2032 og har så langt ekspandert til Sverige og Sør-Korea. I sistnevnte marked har selskapet fire prosjekter på totalt 6 GW og 2 GW under eksklusiv utvikling. Noe et ikke ukjent britisk energiselskap ser muligheter i. I begynnelsen av fjoråret tok Deep Wind Offshore inn bp som partner på prosjektene i Sør-Korea.
– Partnerskapet med bp har virkelig satt Deep Wind Offshore på kartet, både i Sør-Korea og internasjonalt. Denne avtalen bekrefter kvaliteten i prosjektene våre og i arbeidet som ligger bak, sier Vassbotn.
Sør-Korea ligger an til å bli en av verdens ledende havvindnasjoner og har satt seg som mål at 22 prosent av energiproduksjonen skal være fornybar innen 2030. bp har hatt operasjoner i Sør-Korea i over 40 år, mens Deep Wind Offshore har et solid fundament gjennom sin eier; Knutsen Group. Rederiet har vært til stede i Sør-Korea siden 2006 og er i dag en av de største kundene til sør-koreanske verft.
– Gjennom å utvikle prosjekt fra grunnen av, i samarbeid mellom vårt sterke team i Norge og betydelig lokal tilstedeværelse, ønsker vi å også gi muligheter til partnere når risiko er redusert. Vi har bevist at modellen fungerer i Norge, og gjennom partnerskapet med bp viser vi at denne modellen også fungerer internasjonalt, sier Vassbotn.
Inn i nye markeder
Selv med nye kollegaer på vei inn hver måned, er det fortsatt ledige plasser i kontorlandskapet i Øvregata. Med et område på Utsira Nord vil bare prosjektorganisasjon være på 100 personer, i tillegg til alle funksjoner knyttet til de internasjonale prosjektene.
– Havvind er en ny industri, og ikke uten risiko. Derfor har vi hele tiden vært tydelige på at vi må ha flere ben å stå på. Vi bygger et internasjonalt energiselskap og vil lansere inngang i flere markeder fremover. Det vi kan si med sikkerhet er at dette blir stort, sier Vassbotn.
(Tekst HSt / SMe)