Bokanmeldelse: “Kontoret - hanseatenes historie”
«Kontoret - hanseatenes historie» av Øystein Hellesøe Brekke er nylig utkommet. Uten å være eksplisitt, avslører boken hvorfor bergenserne er «noe for seg selv».
Dessuten avslører den at bergensere, som haugalendinger og nordmenn ellers, tror seg viktigere enn hva man er. Heller ikke hva angår disse forholdene er forfatteren tydelig på budskapet. Men han legger godt til rette for konklusjonene.
Det er ikke til å undres over at en del av den bergenske identiteten har vokst ut av hanseatenes tilstedeværelse på Bryggen. Tross alt strakk perioden seg over 500 år fra 1200-tallet til 1700-tallet. Tyskerne hadde i stort sin egen jurisdiksjon, deltok ikke i forsvaret og giftet seg ikke med norske kvinner. Lojaliteten gikk til hjembyen, for mange var dette Lübeck, og Hansaen kunne tidvis både på egen hånd og i allianser motarbeide den norske og den dansk-norske kongemaktens interesser. Gjerne med krig. Så at det ble noe særegent ved Bergen hvor hanseatene utgjorde et så tungt innslag, er lett å forstå.
Likevel var ikke Bergen så viktig i det hanseatiske handelssystemet som det ofte er fremstilt. Hellesøe Brekke skriver om hvor få posisjoner kjøpmenn som hadde «tjenestegjort» i Bergen oppnådde i makthierarkiet hjemme i Lübeck og også om hanseatiske kontorer i andre byer, for eksempel i London, som betydde langt mer enn kontoret i Bergen.
Så hvorfor tro seg? Spørsmålet aktualiseres ytterligere ved at Hellesøe Brekke ikke nevner verken noe første «kontor» eller noen første handelsstasjon for hanseatene i Karmsundet som så ofte trekkes frem på Haugalandet, men selvsagt kan spørsmålet stilles andre veien; vet han ikke bedre? Da skal sies at forfatteren absolutt synes å vite mye, med et solid kildegrunnlag i bånn. Og han beskriver utførlig hanseatenes angrep på kongsgården på Avaldsnes i 1368 som førte til at den monumentale steinhallen med tårn sør for Olavskirken ble så ødelagt at ruinene først ble funnet i 2012.
Sant skal likevel sies. Historieforskning, som all annen forskning, styres ofte av hvilket ståsted man har, og Øystein Hellesøe Brekke er født på Voss, men bor i Bergen.
Det viktigste med boken hans er likevel hvordan han viser at Hansa-tiden på Bryggen ikke var noen statisk periode, men en historisk epoke i stadig utvikling. Dette og hvordan fiske, handel og sjøfart ikke bare kom til å prege Bergen, men Kyst-Norge under ett. Og her står vi fortsatt.
Hvem sa at historien bare handler om fortiden? I alle fall ikke Øystein Hellesøe Brekke.
Løp og kjøp!
Bokanmeldelse v/ Sverre Meling - daglig leder i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.