2.500 årsverk til Rogaland - 1.500 årsverk til Vestland

Dersom Sjøforsvarets planlagte bygging av 28 standardfartøy skjer i Norge, vil det få store lokale ringvirkninger. Mest i Sørøst, dernest i Nordvest, men også i Sørvest.

Illustrasjonsfoto: Sjøforsvarets KNM Storm på besøk i Haugesund.

På vegne av NHO, LO, Norsk Industri og Maritimt Forum har Menon Economics gjennomført en ringvirkningsanalyse av å bygge 10 havgående og 18 kystnære standardfartøy for det norske Forsvaret ved norske verft.

Vi har presentert saken på nasjonalt nivå her.

Byggingen av de 28 standardfartøyene (uten reparasjon og vedlikehold) vil produsere 23 500 årsverk. Sysselsettingseffektene sprer seg langs hele norskekysten hvor de største sysselsettingseffektene tilfaller Vestfold, Møre og Romsdal og Rogaland med mer enn 2 500 årsverk hver.

Når flest årsverk tilfaller Vestfold fylke, hvor antall årsverk over en 12-årsperiode er estimert til i overkant av 4 700 årsverk, er bakgrunnen for dette tilstedeværelsen av tunge aktører som leverer utstyr til den militære utrustningen av fartøyene.

- Vi snakker uansett store ringvirkninger for Sørvestlandet. Ikke bare hva angår sysselsetting, men også hva angår verdiskaping og eksportmuligheter. Dessuten kommer oppgavene som kan tilfalle lokale verft med hensyn til reparasjon og vedlikehold i mange år fremover i tid. Det er svært viktig for oss at byggingen av standardfartøy til Sjøforsvaret skal skje i Norge, sier Sverre Meling jr. i Maritimt Forum for Haugalandet og Sunnhordland.

Sjøforsvaret i den nye langtidsplanen for Forsvaret blir tema på Haugesundkonferansen under den maritime uken i Haugesund i september. Så vel forsvarsminister Bjørn Arild Gram som Sjefen for Sjøforsvaret, Oliver Berdal, kommer. De vil adressere problemstilling om hvor standardfartøyene skal bygges.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram kommer til Haugesundkonferansen den 24. september. Foto Trond A. Isaksen.

Forrige
Forrige

Arendalsuka 2024: Prisutdeling og Maritim Mottakelse - se alle bildene

Neste
Neste

The finalists for the ONS Innovation Awards are…