Videreutvikle offshorenæringen

Norsk olje- og gassvirksomhet vil være en viktig del av den maritime næringsstrukturen i overskuelig framtid. Det er en tett kobling mellom maritim næring og norsk oljeog gassvirksomhet. Sammen bidrar disse næringene til nye teknologiske løsninger som vil muliggjøre overgangen til lav- og nullutslippssamfunnet.

Bøyelaster Frida Knutsen i Åmøyfjorden utenfor Stavanger. Foto Sverre Meling.

Den norske maritime næringen utviklet seg fra fiskeri- og handelsflåte til å bli globalt ledende innen petro-maritime operasjoner etter hvert som oljeindustrien utviklet seg i Norge.

Olje- og gassvirksomhet vil være en viktig del av den maritime næringsstrukturen i overskuelig fremtid. Den tette koblingen mellom maritim næring og norsk olje- og gassvirksomhet bidrar til at disse næringene vil utvikle nye teknologiske løsninger, som vil muliggjøre overgangen til lav- og nullutslippssamfunnet.

«…disse næringene vil utvikle nye teknologiske løsninger, som vil muliggjøre overgangen til lav- og nullutslippssamfunnet.»

For å få til overgangen til fornybarsamfunnet er det avgjørende å sikre tilstrekkelig kompetanse og kapasitet i den maritime leverandørindustrien på norsk sokkel. Da må det holdes et jevnt og stabilt tempo på tildeling av nye områder for petroleumsaktivitet, både ved konsesjonsrunder og tildeling i forhåndsdefinerte områder, samtidig som det gis incentiver for å sikre at norsk olje- og gassproduksjon skjer ved så lave utslipp som mulig i resten av produksjonstiden.

Videreforedling av norsk gass til klimanøytralt blått hydrogen med karbonfangst og lagring vil medføre et langsiktig behov for norske gassressurser og bidra til å videreutvikle Norges rolle som energipartner for Europa.

Karbonfangst og lagring åpner nye industrielle muligheter innen trygg og effektiv CO2-deponering. Dette krever kartlegging av formasjoner, brønnboring og offshoredrift.

Maritimt Forum oppfordrer myndighetene til å:

  • Opprettholde forutsigbarheten i tildelingen av nye områder for petroleumsaktivitet både når det gjelder konsesjonsrunder og tildeling i forhåndsdefinerte områder.

  • Sikre næringen forutsigbare og langsiktige skatte- og avgiftsregler som sikrer aktørmangfold og sunn konkurranse på norsk sokkel.

  • Etablere infrastruktur for videreforedling av naturgass til blått hydrogen og ammoniakk og samt ev. andre energikilder.

  • Etablere infrastruktur for fangst, transport og lagring av CO2.

  • Innføre bruk av differansekontrakter for utslippsreduksjoner med hydrogenproduksjon, karbonfangst og lagring (CCS).

  • Etablere virkemidler som støtter klimaforberedende tiltak i den eksisterende norske flåten, også innenfor det som anses som «moden grønn teknologi».

  • Opprette virkemidler for å dekke kostnadene for offshorerederiene ved innføring av lav- og nullutslippsløsninger på norsk sokkel.