Politikere møtte næringsliv i Kristiansund
Hvem blir den neste til å bære ordførerkjedet i Kristiansund? Det maritime næringslivet ønsker seg politikere som vil være offensive talerør og stolte representanter for næringslivet sitt, også når det kanskje går på akkord med ens moderparti. Så vi spurte, hvem av dere vil være det - og hvordan?
Den siste tirsdagen i August ble tilbragt sammen med ambisiøse og forventningsfulle næringslivsledere, og ivrige og lydhøre politikere. Det næringspolitiske samarbeidet har hittil avholdt arrangement i Ålesund og på Søre Sunnmøre, og nå var det endelig klart for Kristiansund. Kristiansund og Nordmøre Næringsforum sto i spissen for dagen, som først tok sted på Norsea Vestbase, deretter på Melkvikan Næringspark.
På Vestbase fikk vi engasjerende innlegg fra OKEA, NorSeaVestbase, NEAS, Equinor og Oss-nor. Her ble selve bedriftspresentasjonene litt tilsidesatt, for bedriftene hadde ønske om å komme med krystallklare budskap på de få minuttene en fikk til å presentere. Budskapene gikk i at de ønsker seg lydhøre politikere, og savner tilstedeværelse fra flere parti. Man opplever at det er for lenge mellom besøkene, kanskje så lenge som valgår. Noen er bedre til dette enn andre ble det sagt, men formålet med slike besøk er å sikre at det foreligger god forståelse mellom næringsliv og beslutningstakere på hvilke muligheter og utfordringer man står ovenfor - og hvordan man kan jobbe mot felles mål sammen.
Bedriftene ønsket tilstedeværende, lydhøre og nysgjerrige politikere. Så da var det tid for debatt, og hvordan svarte politikerne på dette?
Maritimt Forum Nordvest fortalte politikerne at klyngen ønsker seg politikere som vil være offensive talerør og stolte representanter for næringslivet sitt, også når det kanskje går på akkord med ens moderparti. Så spurte vi, hvem av dere vil være det - og hvordan?
Oppsummert: dette lovte politikerne
- tettere samarbeid med omlandet
- areal til næringsutvikling
- mindre skatt
- (med ulike virkemiddel) sikre mer kraft
- utdanne flere fagarbeidere
- tettere samarbeid med næringsliv
- en ordfører for alle
- mindre «offing» og mer framsnakk av regionen vår
Det viste seg at flere av representantene hadde bakgrunn fra det maritime. Venstre, Høyre og SV var tydelige på at de ønsket seg ordførerkjedet. Samtlige av de som ønsket å bli ordfører lovte at de skulle bli en ordfører for alle. Akkurat det å bli ordfører var ikke like viktig for alle debattantene, men alle hadde klare ambisjoner for sin rolle som kanskje innvalgte lokalpolitikere. Representanten fra Nordmørslista gjorde et poeng ut av det ville vært mer interessant å høre fra bedriftene enn fra politikerne når man nå var samlet, så det kan tenkes at han i fremtiden kan bli en av de som drar på bedriftsbesøk titt og ofte? Flere pekte på at sittende ordfører Kjell Neergaard (AP) har gjort en bra jobb for det næringspolitiske, men man mente likevel at det trengtes et skifte i byen. Neergaard var ikke klar for å gi seg som ordfører, og var også tydelig på at han ønsket et politisk ordskifte som løftet Nordmøre opp og frem, “ikkje meire offing”.
Debatten gikk fint for seg, faktisk var det flere ganger pekt på at bystyret i Kristiansund er vant til tverrpolitisk enighet. Og uavhengig av hvem som ender opp mer ordførerkjedet kan det se ut til at toppkandidatene til de ulike partiene ikke har planer om å bruke sin periode til å “offe seg”, men heller til å løfte blikket for å se hva mer Kristiansund kan bli. Kanskje får man lokalpolitikere like ambisiøse for Nordmøre som det bedriftene var?
Etter Vestbase gikk ferden til Melkvikan Næringspark. Her møtte vi bedriftene Abyss, GC Rieber, Hoseth Technology, Kontali, Safepath og ABP Sterkoder. Nå var det skatt som ble det store temaet. Vel viten om at skatt ikke er en sak man får gjort så mye med på lokalt plan, var det likevel nyttig å høre om politikerne var enig i at skattetrykket på bedriftene nå er for stort. Næringslivsaktørene beskrev en hverdag hvor planlagt aktivitet og investeringer har gått tapt, i enkelte tilfeller har summen av alt gjort at bedrifter har gått konkurs. Det ble viktig for bedriftene å vise politikerne ringvirkningene av næringslivet inn i samfunnet. For vet politikerne nok om hvordan næringspolitikk og samfunnspolitikk henger sammen?
Det store spørsmålet er ikke hva en lokalpolitiker ønsker å gjøre med skattetrykket. Spørsmålet er om lokalpolitikeren anerkjenner utfordringene næringslivet står ovenfor, og om man er villig til å fronte denne saken inn i instanser med den riktige myndighet til å gjøre tiltak. Nå gjenstår det å se - vil befolkningen på nordmøre klare å velge inn politikere med næringspolitisk teft?
Maritimt Forum anbefaler blant annet:
Sikre næringen forutsigbare og langsiktige skatte- og avgiftsregler som sikrer aktørmangfold og sunn konkurranse på norsk sokkel.
Koble maritime fag- og høgskoler sammen for å bygge sterke maritime kompetansemiljøer og samtidig etablere gode overgangsordninger mellom fag- og høgskole.
Legge inn større ressurser for å bygge mer kompetanse hos rådgivere i ungdomsskole og videregående skole om næringsrettede utdanninger og muligheter i næringslivet.
Delfinansiere initiativ og kampanjer spesielt rettet mot kvinner for å bedre kjønnsbalansen i maritim næring.
Finn mer inspirasjon til politikk som en lokalpolitiker kan jobbe for.