Hyggelig lutefiskmiddag, til tross for et dystert bakteppe

Audun Halvorsen, direktør for Beredskapsavdelingen i Norges Rederiforbund

Årets lutefiskmiddag ble avholdt i maritime omgivelser hos Stavanger Søemandsforening på Strandkaien og Audun Halvorsen tok oss med på en liten jordomseiling.

Årets innledning ble holdt av Audun Halvorsen, direktør for Beredskapsavdelingen i Norges Rederiforbund. Han er tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet (2017-2021) og har vært politisk rådgiver for forsvarsministeren (2013-2017). Han var også medlem i Forsvarskommisjonen av 2021.

Audun Halvorsen åpnet med å takke for invitasjonen og gledet seg over å være i Stavanger, og på Strandkaien, der vi finner den historiske kontinuiteten. Ikke bare i Stavanger maritime museum (altså historien), men høyst levende og ledende maritime bedrifter, rederier og tjenesteleverandører som er aktive over hele kloden, og en operativ og levende havn – midt i sentrum – og som en naturlig del av bybildet. Han påpekte at det, dessverre, ikke er så ofte tilfellet i den delen av Norge som han kommer fra, som litt for ofte rammes av det vi kan kalle utpreget grad av «Seablindness».

Audun tok oss med på en liten jordomseiling der han gikk gjennom noen globale utviklingstrekk og det han mente man kan omtale som et nytt geo- og sikkerhetspolitisk bilde.

Han ga oss noen refleksjoner over hvordan disse utviklingstrekkene spiller seg ut i det maritime domenet – på og rundt verdenshavene og i stor grad med maritime elementer som sentrale brikker og hvilke konsekvenser denne utviklingen har for Norge, for maritim næring og hvordan næringen bør tenke rundt sin egen betydning og rolle.

Vi fikk være med på en seilas, der vi startet i Asia, seilte via Singapore- og Malaccastredet, via det indiske hav og Persiagulfen, Adenbukta og opp Rødehavet. Vi tok en svipptur via Svartehavet og Østersjøen, før vi via Nordsjøen og norske farvann endte opp på kaikanten i Stavanger.

Norge er en småstat, men en maritim stormakt. Det er ikke bare selvskryt – det er også helt sant. Det er ikke lenger hvite seil som bringer oss «vår ære og vår makt», men havet genererer i dag verdier for det norske samfunnet og den norske staten i et omfang som seilskuterederne bare kunne drømme om. Nordmenn lever fortsatt ved og av havet.

For å illustrere det poenget, kom han med noen tall:

  • 1 300 milliarder kroner – statens inntekter fra olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel i 2022.

  • 120 milliarder i verdiskaping i sjømatnæringen, 20 milliarder i fiskeri.

  • Mer enn 150 milliarder i verdiskaping i den unike norske maritime klyngen. Tilnærmet den eneste av sitt slag i verden. En unik sammensetning av aktører som leverer hele spennet av maritime tjenester og produkter fra verft og teknologiutvikling og utstyrsleverandører til rederier og operatører, fra forskning og utdanning til meglere, finans og verdens største sjøforsikringsaktører. 90 000 arbeidsplasser.

Det er svære tall – og det er ikke noen sammenlignbare land som har noe tilsvarende.

Audun Halvorsen var tydelig på at norsk maritim sektor kommer til å spille en sentral sikkerhetspolitisk rolle i tiden vi har foran oss. Dette vil også få noen tydelige konsekvenser for hvordan man tenker rundt sin egen rolle og sin egen sikkerhet i et stadig mer krevende omgivelsesbilde.

Næringen utgjør både en kritisk verdi som må beskyttes, og en strategisk beredskapsressurs, ikke bare for Norge, men også for våre allierte og partnere. Næringen sitter på store verdier, kompetanse og teknologi som kan ha stor sikkerhetspolitisk betydning. F.eks. undervannsteknologi.

Da er det viktig å vite at næringen også kan bli mål for «sammensatte virkemidler» «hybride operasjoner». Kabelbrudd og ankerslep, men også droner – og påstander om droner – for å skape uforutsigbarhet og utrygghet.

Næringen må forvente en annen involvering fra myndighetene, flere krav og at man i større grad trekkes inn i nasjonalt beredskapsarbeid og totalforsvar.

Audun oppsummerte innlegget sitt med at geo- og sikkerhetspolitikken i det 21. århundre i stor grad kommer til å handle om hva som skjer på havet og i det maritime domenet. Det gjelder både på et globalt nivå, og for oss her i Norge.

Det får åpenbart konsekvenser for næringen, men det gir også Norge noen sterke komparative fortrinn – NETTOPP fordi man har den særegne norske maritime tradisjonen og en unikt sterk og helhetlig næring. Som er vant til å håndtere risiko, og som er vant til å håndtere samfunnsoppdrag og til å samarbeide tett med norske myndigheter.

Etter veldig interessante refleksjoner fra Audun Halvorsen, ble det servert lutefiskmiddag og dessert med god drikke til og vi avsluttet med en quiz, som så alltid, skapte stort engasjement blant gjestene.

Forrige
Forrige

ETS for skipsfart formelt tatt inn i EØS-avtalen

Neste
Neste

Søk om stipend til høyere maritim utdanning!