– Bruk oljefondet for å kjøpe Rolls-Royce Marine hjem

Publisert 18. January, 2018

Rolls-Royce annonserte onsdag at konsernet vurderer å selge den delen av maritime virksomhet som jobber i det kommersielle markedet. Det vil si all virksomhet som Rolls-Royce har på Sunnmøre og resten av Skandinavia, med unntak av Bergen.

Lars Gørvell-Dahll (bildet) maritim bransjesjef i Norsk Industri sier til Sunnmørsposten at han håper på en norsk løsning for Rolls-Royce Marine – og mener det trolig bare er Kongsberg-gruppen som er aktuell kandidat her til lands.

– Kongsberg og Rolls-Royce er en god «match» fordi de har ganske mange komplementære produkter. Kongsberg Maritime har mer vekt på elektronikk og systemer, mens Rolls-Royce driver mer med produksjon av «tyngre» ting. Det gjør at de kan passe godt sammen. Men de har også produkter som konkurrerer, som dynamisk posisjonering, sier bransjesjefen.

Arnfinn Ingjerd, daglig leder i Maritimt Forum Nordvest, sier i en kommentar at han ikke ble overrasket av at Rolls-Royce vurderer salg av den sivile maritime virksomheten.

– Selskapet er i en situasjon hvor de trenger penger, og den kommersielle, maritime virksomheten er langt utenfor Rolls-Royce sin kjernevirksomhet, sier Ingjerd. Han mener at den sivile maritime delen av Rolls-Royce Marine er attraktiv.

– Ja, med den kompetansen og teknologien som miljøet i vår region står for, og med framtidsutsiktene som ligger i havnæringene, så tror jeg det kan være veldig attraktivt. Mye ligger til rette for at de riktige kjøperne kan oppnå suksess.

– Hvis vi får lokale og/eller nasjonale eiere som kjenner maritim næring og tenker langsiktig, så kan det bli veldig positivt. De bør også kjenne den sunnmørske bedriftskulturen. Men hvis det kommer utenlandske selskaper med hovedkontor langt vekk, da er jeg mer skeptisk.

Rolls-Royce sine planar om å selge den sivile maritime virksomheten, føret til spekulasjoner om hvem som vil kjøpe. Nettavisen nett.no lanserer fire kandidater. Wärtsila, ABB, Siemens og Kongsberg-konsernet. Les mer fra nett.no her:  https://www.nett.no/Nettno/Overskriftene/Utvalgte-saker/Fleire-kandidatar-til-aa-overta-Rolls-Royce-Marine

Ifølge Reuters er General Electric, Wärtsilä og Siemens aktuelle kjøpere som ble nevnt blant finansfolk i London,