Brødrene Dahl: Best på rør og ventiler.

Publisert 15. September, 2017

 

Brødrene Dahl er først ut i vår presentasjon av medlemmene i Maritimt Forum Nordvest. Selskapet ble etablert i Norge i 1917 og feirer 100 års jubileum i Norge i år. Brødrene Dahl er eid av det franske industrikonsernet Saint-Gobain med 195 000 ansatte over hele verden. Konsernet består av 12 divisjoner hvor den maritime divisjonen ledes fra Norge med hovedkontor i Breivika i Ålesund.

– Vi leverer ferdige løsninger for rør og ventiler til norske og internasjonale båtbyggere. Vi produserer ikke noe selv, men setter sammen løsninger for kunden. Vi står for logistikken samt teknisk støtte og noen ganger montering, sier salgs- og markedsdirektør Per Erik Strømmen og salgssjef eksport BD Marine Ivar Andre Haukås.

Før halveringen av oljeprisen høsten 2014, var 90 % av omsetningen i den maritime divisjonen rettet mot offshore segmentet. I dag har både brønnbåt, havbruk, fiskebåt, ferge og cruise en betydelig del av omsetningen.

– Offshore-nedturen har også vi selvfølgelig merket, men vi har klart oss igjennom nedturen uten hverken oppsigelser eller permitteringer. Nå ser vi store muligheter i andre fartøy typer enn offshore. Vi ser også at vi har et stort marked internasjonalt. Vi hadde nok med hjemmemarkedet i mange år, men nå er det mulig for oss å ta markedsandeler ute. Derfor er vi optimister for framtiden.

Brødrene Dahl sine viktigste kunder har vært og er lokale verft i Norge, men de leverer også rør og ventiler til verft over hele verden. De har egne datterselskap knyttet opp mot Vard sine verft i Romania og Vietnam.

På lengre sikt er økt elektrifisering av fartøyene en mulig utfordring for Brødrene Dahl. Det kan bli mindre behov for å styre ulike væsker gjennom rør og ventiler i fartøyet når mer av kontrollen blir styrt elektrisk. Men Strømmen og Haukås tror det går mange år før dette vil få noen betydelig effekt for Brødrene Dahl

Brødrene Dahl har rundt 70 ansatte i region Nordvest med avdelinger både i Ålesund, Molde, Kristiansund, Nordfjordeid og Førde. Selskapet har lokale underleverandører i John Gjerde, Sykkylven Stål og Ventiq.

På b ildet over ser vi salgs- og markedsdirektør Per Erik Strømmen (til venstre) og salgssjef eksport BD Marine Ivar Andre Haukås.

Mer info om Brødrene Dahl: https://www.dahl.no/

Mer om morselskapet Saint-Gobain: https://www.saint-gobain.com/en