Vil hedre krigsseilerne med minnesmerke

Publisert 24. November, 2014

DSC_0033

Krigsseilerne på norske skip under den annen verdenskrig gjorde en uvurderlig innsats. Under slaget om Storbritannia høsten 1940 da Hitler-Tyskland prøvde å bombe britene i senk, var norske tankskip like mye verdt som en million mann i felten.

Da krigen brøt ut i 1939 kontrollerte norske redere verdens største uavhengige tanktonnasje. Transporten av flybensin til RAF sine Spitfire fly kom til å bli avgjørende i luftkampene over London, Liverpool, Birmingham og andre britiske byer. Det var den amerikanske admiralen Emery Land som i september 1941 sa om norske sjøfolk at deres verdi talte mer enn en million soldater.

Nær 35.000 norske og utenlandske sjøfolk gjorde tjeneste gjennom hele krigen på om lag 1.000 norske skip i Nortraship. Rundt 4.000 krigsseilere mistet livet. – Målet vårt er å synliggjøre handelsflåtens og krigsseilernes innsats i de alliertes krigføring for å gi dagens og morgendagens haugalandendinger innsikt, stolthet og styrket fremtidstro basert på hva sjøfolkene våre har prestert tidligere og kan prestere i fremtiden, sier Kai Lervik. Han er selv sønn av en krigsseiler og leder en komite (bildet) som arbeider med å samle inn penger til et nytt minnesmerke. – Minnesmerket skal hedre så vel de norske som de utenlandske krigsseilerne i den norske flåten, sier Lervik.