Økende optimisme hos offshoremeglerne

Publisert 3. June, 2018

Oljeselskapene har på ny positiv kontantstrøm etter år med ørkenvandring. Det gjør skipsmegler Kenneth Johansen optimistisk.

Kenneth Johansen med Vibrandsøy og Johan Sverdrup-slepet i bakgrunnen.

Med boreplattformen til Johans Sverdrup som bakteppe, innledet meglersjefen hos R. G. Hagland på et seminar hos DNB før turen gikk til sjøs for å ta slepet av Johan Sverdrup fra Aibel i Haugesund til Bømlafjorden nærmere i øyesyn.

Mye mulig var Johan Sverdrup nok til å få frem optimismen. Utbyggingen av gigantfeltet vest av Haugalandet har vist seg å gi regionen en vitamininnsprøtying. Men Johansen er en kjølig analytiker som spisser budskapet inn mot eget fagfelt. Antallet offshoreskip i markedet, rater og gjeldsgrad med mer.

– Oljeselskapene har fått positiv kontantstrøm. Da kan de investere. Det er en helt annen stemning nå enn for en tid tilbake. Klart optimisme, men fortsatt en del usikkerhet, sa Kenneth Johansen.

Verken oljeselskaper, rederier eller meglere oppgir ratene ved nye kontraktsslutninger. Johansen uttrykte mest optimisme knyttet til det norske forsyningsskipsmarkedet.

– Fordi det ikke er så mye båt, som han sa.

Dessuten er aktiviteten relativt sett høyere på norsk sokkel enn andre steder i verden. Samtidig viste han til at det for tiden gis høyere spotratere i offshore vind enn i det tradisjonelle offshoremarkedet.

For konstruksjonskip har ratene tatt seg en god del opp for kortere slutninger på mellom 60 og 80 dager, men ligger fortsatt etter på lengre, faste kontrakter.

– 2019 blir krevende for offshore konstruksjonsskip, men 2020 ser lovende ut, sa Kenneth Johansen.

(Tekst og foto SMe)