Handler det mest om risikovilje?

Publisert 30. November, 2014

Trygve Seglem

Trygve Seglem

– En gang rodde jeg til landstedet mitt, sa Trygve Seglem på Agenda-konferansen. Ante vi et svar på hva som skal til for at Haugesund-regionen vil overleve mellom Stavanger og Bergen?

– Det tok 3 timer og 25 minutter. Han hadde tydeligvis tatt den nøyaktige tiden. Sannsynligvis for å kunne konkurrere med seg selv.  – En annen gang gikk jeg, sa han. Da gikk det visstnok langt mindre tid. Poenget til Seglem var uansett at det er korte avstander her hvor vi bor. Det er en fordel.

Men for Trygve Seglem var det viktigste å komme seg raskt ut av Haugesund. – Hva skal vi i Oslo? spurte han. – Ingenting! Vi skal til London, New York og Shanghai. Kommunikasjonene ut i den store verden er det viktigste for Knutsen O.A.S. Shipping. Rederiet har en flåte verdt 5 milliarder USD. Nybyggingsprogrammet er verdt 850 millioner USD. Ikke norske kroner. Amerikanske dollar. Som i den globale økonomien!

Trygve Seglem begynte med to tomme hender. – Jeg synes det er rart det kom så lite nyskaping ut av kapitalen som ble frigjort da Christian Haaland, Haugesund Sjø og Haugesunds Avis ble solgt, sa han. Gamle rederfamilier lå bak salgene. Selv om Seglem har passert 60 år, representerer han i en historisk sammenheng den nye rederkapitalen. Et eller annet sted i innlegget sitt under Agenda-konferansen sa visstnok Trygve Seglem at det er risikoviljen som betyr mest.

Kanskje det er svaret på Haugesund-regionens utfordringer?