Gjennomslag for innovativ undervannsteknologi

Publisert 8. March, 2018

I 2015 lanserte Morten Urrang og BRI NorHull en ROV som kryper langs skroget som skal inspiseres. Nå slår teknologien igjennom.

Morten Urrang på oljemessen i Aberdeen i 2015.

– De har sett oss på den andre siden av jordkloden. I oktober 2017 gjorde vi et prosjekt for Sakhalin Energy utenfor Sakhalin i det østlige Russland. Selve ROV-en ble pakket i en spesiallaget kasse og flydd østover fra Frankfurt. Øvrig utstyr gikk med containerskip kloden rundt. Hele prosjektet krevde nær et år med planlegging. Vi var tre personer der borte som gjennomførte operasjonen, forteller Morten Urrang. Han er gründeren bak den såkalte Magnetic Remote Operated Vehicle, eller bare M-ROV, en magnetisk ROV. Den kryper langs skroget for å gjøre skroginspeksjoner, rengjøre, plugge sjøvannskister eller gjøre lettere konstruksjonsarbeid.

– Fordelen er blant annet at den jobber godt i skvalpesonen. Der vanlige ROV-er må holde seg under vann, kan vi arbeide også over vannlinjen, forklarer Urrang.

Prosjektet utenfor Sakhalin ble gjort i en direkte kontrakt med Sakhalin Energy hvor Shell er en stor eier. Aker Solutions var underleverandør for BRI NorHull.

Allerede i 2016 gjorde BRI NorHull en jobb med den nye teknologien for Statoil på Norne og skal tilbake samme sted for en ny jobb i sommer. Dessuten har selskapet også utviklet en egen farkost spesialtilpasset for å ta seg frem på rør. – Denne brukte vi på Brage i fjor sommer, i en kontrakt med Wintershall, forteller Urrang.

M-ROV i skvalpesonen

– Dere slår gjennom med den nye teknologien, men tjener dere penger?

– Ja, det gjør vi, og vi planlegger oppbemanning. Vi vil styrke ingeniørmiljøet vårt på Stoltenberg i Haugesund med inntil fire personer, svarer Morten Urrang som selv har flyttet til Stavanger hvor hovedkontoret til BR Industrier konsernet er.

(Tekst SMe. Foto BRI NorHull)