Gratulerer Torbjørn – fem ting du kan si til pressen

Publisert 17. January, 2018

Hei Torbjørn, ser du har fåttt ny jobb – dritkult, gratulerer så masse.

Men nå blir det sikkert litt mas fra aviser om næringspolitikk, industri og sånt. I Akersgata klør ivrige journalister etter å sette deg fast. Et spørsmål du garantert vil få er “Hvilken kunnskap har du om Norges viktigste næring – maritim næring?” – Slapp av. We got your back! Her får du fem tips til hva du kan svar på det spørsmålet! Trykker du på lenkene kan du også få litt bakgrunnskunnskap!

Journalist fra VG:

“Så Torbjørn, næringsminister altså – du er jo kanskje ikke kjent for den som har hatt mest skitt under negla? Hva kan du om for eksempel maritim næring?”

Forslag til talepunkter fra Maritimt Forum:

“Hah, ikke prøv deg på den. Alle fra sjøfartsfylket Telemark kan noe om maritim næring. Tar du for eksempel Porsgrunn der jeg kommer fra omsatte maritime bedrifter for 1 milliard 730 millioner i 2016, basert på sist tilgjengelige regnskapstall.”

Journalist fra Aftenposten:

Så Torbjørn, næringsminister – lite fett det da, kanapeer og delegasjoner til utlandet, men kan du for eksempel noe om Norges nest største eksportnæring – den maritime næringen?

Vi i Maritimt Forum foreslår at du svarer

Hah – du, delegasjoner til utlandet er faktisk viktig. I Vestfold, som er et viktig sjøfartsfylke og nabofylke til Telemark der jeg kommer fra, finner du for eksempel Jotun som er verdensledende på skipsmaling. Jotun konsernet har 64 selskaper i 45 land. Tar man med agenter, salgkontorer, distributører etc. er konsernet representert i over 120 land på alle kontinent. Og Jotun har patentert maling som gir redusert energibruk, så der har du to fluer i en smekk, miljø og penger. Det er sånt en radikal kapitalist som meg digger vet du!

Journalist fra Varden

(Red.anm: svært viktig lokalavis i Telemarksregionen): Så Torbjørn, nå skar du vise papirflyttarne inni Oslo at det er her ute i distrikta verdiane blir skapt!

Spør du oss i Maritimt Forum mener vi du bør si:

Hehe, joa. Ska vel prøve på det. Men så må du huske på at papirfløtting også er verdiar. Faktisk var verdiskapinga fra tjenester som finans, jus og handel i Osloregionen 9,1 milliarder i 2016, da har jeg regna sammen driftsresultatet og lønnsutbetalingane, det er ikke ille det altså!

Journalist fra Vårt Land:

Jaa, kjære Torbjørn, så haddu aldså blidd nææringsministerer. Spennandes! Som forkynneren 2:24 sier «Det finnes ikke noe bedre for et menneske enn å spise og drikke og la sin sjel se det som er godt, på grunn av sitt harde arbeid.» Sørlandet er jo selve sjøfartsregionen, men hva vett du om den maritime næringen i fylket vårt:

Forslag til talepunkt fra Maritimt Forum:

“Vi fra Telemark kjenner jo på vårt gode naboskap med Sørlandet, selveste indrefileten i det maritime Norge med lang historikk fra seilskutetiden. Det har vært krevende tider de siste årene, men det har Sørlandet kjent på før. Og det er mye kompetanse igjen hos de vel 8100 menneskene som jobber i maritim næring i våre 3 fylker. Jeg har god tro på fremtiden.”

Journalist fra DN :

Sååeh Tobbis! Blir å henge mye på MESH med alle digitalhodene nå dah, fremtiden er disruptiv vet du, vi snakker jo om en eksponentiel vekst helt uten sidestykke?

Vi i Maritimt Forum anbefaler deg å svare:

“Tja, ække så sikker på det du, er jo fra industri og sjøfartsfylket Telemark. Industriveksten i land som Tyskland har vist at det er et stort potensiale for industri i høykostnadsland som kan levere innovative produkter med høy kvalitet. Og det kan vi i Norge. Et eksempel er maritim miljøteknologi – grønn skipsfart – du har jo Yara Birkeland som skal gå fra Larvik til Brevik, som er et tettsted i min favorittkommune og hjemsted Porsgrunn.  Dette autonome skipet skal erstatte 40 000 vogntogturer! Så egentlig driter jeg litt i de hippiene på MESH, det er sjøfart og maritim industri som gjelder for meg!”

Lykke til Torbjørn Røe Isaksen, og skulle du bli satt helt fast er vi bare en kjapp telefon unna. Vi har god innsikt og stort sett alle de viktigste fakta om den maritime næringen.

XOXO